11 tot 17 maart 1915: Geallieerde zeeblokkade wordt verstrengd

Groot-Brittannië en Frankrijk verstrengen de zeeblokkade tegen Duitsland. De Britten stoppen hun offensief bij Neuve-Chapelle. En laatste Duitse oorlogsschip in de Stille Oceaan uitgeschakeld.

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben de zeeblokkade tegen Duitsland verstrengd.

Voortaan zullen oorlogsschepen alle goederen tegenhouden die van of naar Duitsland worden vervoerd of eigendom zijn van Duitsers. Dat geldt zelfs voor goederen die niet als “contrabande” worden beschouwd. Neutrale schepen moeten zelf bewijzen dat hun lading niet voor Duitsland is bestemd.

De maatregel is een reactie op de onbeperkte duikbotenoorlog die de Duitsers hebben afgekondigd.

De Duitse duikboot U 29 maakt zich klaar om het Britse koopvaardijschip Headlands tot zinken te brengen. De bemanning krijgt eerst nog de tijd om het schip te verlaten (Wereldkroniek, 1915). Beginfoto: blik op de Duitse duikboothaven in Kiel.
"Brittania is dan wel de heerseres van de zee, maar het water durft ze niet meer op". Uit  Kladderadatsch, 7 maart 1915.

Einde slag bij Neuve-Chapelle

Het groot Brits offensief bij Neuve-Chapelle, niet ver van Rijsel, is na vier dagen gestopt.

De Britten veroverden een strook van maximaal 2 km diep. Het is niet duidelijk welk voordeel men uit deze terreinwinst kan halen. Hoe dan ook kostte  dit “succes”  het Britse leger meer dan 11.000 doden, gewonden en vermisten. Daaronder 4200 Indiërs, vooral uit Bengalen en de Punjab.

Indische soldaten nemen een Duitse loopgraaf in bij Neuve-Chapelle. Uit: Wilson, The Great War, 1916.

Een tekort aan munitie lijkt de oorzaak te zijn voor het stoppen van de aanval. De 530 Britse kanonnen schoten in de slag meer dan 200.000 granaten af. De eerste dag verschoot elk kanon gemiddeld 17 keer het equivalent van wat de Britse wapenindustrie dagelijks per kanon kan produceren.

Het lichaam van een Indische soldaat, die in een Engels oorlogshospital is omgekomen, wordt verbrand zoals de Indische traditie het wil (The Illustrated War News, 3 maart 1915).

Het is geen toeval dat net in Neuve-Chapelle het monument staat ter nagedachtenis van de 4.657 Indische soldaten en arbeiders die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen in Europa. De foto hier onder is gemaakt bij de plechtige inhuldiging van het monument in oktober 1927.

Het einde van de "Dresden"

In het zuiden van de Stille Oceaan is een einde gekomen aan de odyssee van de Duitse kruiser Dresden. Het schip voer sinds het begin van de oorlog langs de kusten van Zuid-Amerika, waar het geallieerde koopvaardijschepen aanviel.

Omdat de machines nauwelijks nog werkten, had de Dresden zijn toevlucht gezocht in de Chileense Juan Fernandez-eilanden. Daar werd het op 8 maart door Britse oorlogsschepen aangevallen, hoewel het in een neutrale haven lag.

Het vuren stopte toen de Dresden de witte vlag hees, maar de kapitein liet het schip meteen daarna zinken. De bemanning is in Chili geïnterneerd. Met de Dresden verdwijnt het laatste Duitse schip in de Stille Oceaan.

Het einde van de Dresden in 4 foto's; het schip zonk in minder dan 5 minuten ( Le Miroir, 20 juni 115, BnF Gallica).

Brussel weigert medewerking "taks op de afwezigen"

De bezettende overheid heeft geëist dat de Brusselse gemeentebesturen binnen de 48 uur de namen doorgeeft van de inwoners die afwezig zijn sinds het begin van de oorlog.

Alle inwoners die gevlucht zijn en op 1 maart nog niet teruggekeerd, moeten van de Duitsers een “buitengewone bijdrage” betalen, gelijk aan het tienvoudige van hun personenbelasting in 1914.

De gemeentebesturen noemen die “taks op de afwezigen” strijdig met het internationaal recht. Ze weigeren daaraan mee te werken.

Duitse militairen op verschillende plaatsen in Brussel en in het midden de Duitse gouverneur-generaal von Bissing. Uit een special van de Parijse krant Excelsior gewijd aan Brusel, 10 januari 1915.

Aanschuiven voor oorlogslening

In een spaarbank in Charlottenburg (Berlijn) is het aanschuiven om in te tekenen op de tweede Duitse oorlogslening. De oorlog duurt nog niet zo lang en het enthousasme is nog vrij groot: de lening zal 9 miljard opbrengen. In de propaganda wordt intekenen gelijkgesteld aan solidariteit van de burgers met de mannen aan het front, zoals in deze tekening uit Lustige Blätter (maart, 1915): "De 'feldgrauer' -kleur van het Duitse uniform- wordt gedekt door een muur van 9 miljard".

Meest gelezen