Machtsstrijd, een baby of botox: waarom verdween Poetin een week lang?

De Russische president Vladimir Poetin is meer dan een week niet meer in het openbaar verschenen. Ook al heeft het Kremlin intussen beelden met daarop een kwieke Poetin verspreid, toch draait de geruchtenmolen op volle toeren. Gezondheidsproblemen, een machtsstrijd binnen het Kremlin, een baby of plastische chirurgie?
Deze beelden van Poetin moeten bewijzen dat Poetin alive and kicking is.

Poetins laatste publieke optreden dateert van 5 maart, toen hij de Italiaanse premier Matteo Renzi ontmoette (foto onderaan). Daarna geen spoor meer van de president, tot vandaag. Zelfs een bezoek aan Kazachstan, een van Ruslands trouwste partners, werd geannuleerd. En dat is op zijn minst vreemd te noemen.

Het "mysterie" is dan ook voer voor speculatie. Gezondheidsproblemen, dachten heel wat Russen. Niets van, beklemtoont zijn woordvoerder Dmitri Peskov. "Zijn gezondheid is perfect, en zijn handdruk is nog altijd zo stevig dat het zelfs pijn doet." Volgens Peskov volgt de president zijn normale, hectische schema, en heeft hij "achter de schermen" heel wat ontmoetingen met hooggeplaatsten. Een foto op de website van het Kremlin, van een ontmoeting met een gouverneur, moest daarvoor het bewijs leveren, maar volgens criticasters dateerde die foto van 4 of 5 maart, van vóór zijn verdwijning dus.

"Dat een foto die net moest bewijzen dat Poetin gezond en wel is, niet klopt, is toch wel verdacht", zegt Ruslandspecialist Ria Laenen (KUL). "En als Poetin dan toch gezond en wel was, waarom kon hij dan niet naar Kazachstan?" Volgens Laenen is het niet de eerste keer dat het Kremlin té ver gaat in het manipuleren van zaken "terwijl dat niet eens echt nodig is".

Machtsstrijd binnen het Kremlin?

Toeval of niet, Poetin verdween net op een moment dat Rusland turbulente tijden beleeft. Eind februari werd oppositieleider Boris Nemtsov in koelen bloede neergeschoten vlak bij het Kremlin. Vijf verdachten zijn opgepakt, maar de oppositie is ervan overtuigd dat Poetin zelf verantwoordelijk is voor de moord op Nemtsov. Volgens analisten zou Poetins verdwijning dan ook wel eens kunnen te maken hebben met een machtsstrijd binnen het Kremlin, na de moord op Nemtsov.

"Al vind ik deze hypothese vrij verregaand", zegt Laenen. "Poetin is er immers in geslaagd om een sterk gecentraliseerde machtsstructuur op poten te zetten, en er waren ook geen aanwijzingen dat er een interne machtsstrijd aan de gang is." Bovendien blijft volgens Laenen in deze hypothese de vraag waarom Poetin een week lang verdween, onbeantwoord.

Poetin opnieuw vader geworden? Botox?

Maar wat heeft Poetin dan wél uit de schijnwerpers gehouden? Het blijft gissen, al denken sommigen toch hét antwoord te weten: Poetins vermeende vriendin Alina Kabajeva (1e foto onderaan - uit 2004) zou in een Zwitsers ziekenhuis bevallen zijn van een baby. Poetin zou dus een weekje "vaderschapsverlof" hebben genomen. "Maar dat lijkt me sowieso niet echt Poetins stijl", denkt Laenen. Dat gerucht is intussen met klem ontkend door het Kremlin.

Geen kind dus, wel plastische chirurgie, luidt een andere verklaring. Poetin zou een nieuwe botox-behandeling hebben ondergaan en "ontoonbaar" zijn geweest. 

Wat de president de afgelopen week ook heeft uitgespookt, vandaag is hij weer opgedoken, althans op de Russische staatstelevisie. Die heeft vandaag beelden laten zien van een ontmoeting tussen Poetin en de voorzitter van het Hooggerechtshof, die vandaag zou hebben plaatsgevonden. Een grijs pak, een blauwe das met patroon, pratend over de hervorming van justitie. Business as usual dus.

Einde van het mysterie? Maar de vragen blijven, zoveel is duidelijk. "Veel uitleg moeten we ook niet verwachten", denkt Laenen. "Dat is dan eenmaal ook de Russische stijl."

REUTERS

Meest gelezen