"Na de doortocht van dit monster moeten we bouwen aan een nieuw paradijs"

De eilandenarchipel Vanuatu likt zijn wonden na de verwoestende doortocht van cycloon Pam. "Dit monster heeft elke groei tenietgedaan, maar samen moeten we bouwen aan een nieuw paradijs", zegt president Baldwin Lonsdale, die er ook van overtuigd is dat "de klimaatverandering heeft bijgedragen tot de vernietigende kracht van Pam". De eilandenarchipel ligt ten noordoosten van Australië in de Stille Oceaan.
AAP Image

Het blijft nog altijd erg moeilijk om een juist beeld te krijgen van de omvang van de schade die cycloon Pam heeft aangericht. In de hoofdstad Port Vila zou zo'n 80 procent van de huizen zijn verwoest, "maar omdat de communicatiemiddelen nog niet zijn hersteld, hebben we nog altijd geen zicht op wat er op de andere eilanden is gebeurd", zegt correspondent Hans van Kregten vanuit Nieuw-Zeeland. Vanuatu heeft 267.000 inwoners, verspreid over maar liefst 65 eilanden, die zich over een lengte van meer dan 1.000 kilometer uitstrekken. Er zijn nu officieel 8 doden en een 30-tal gewonden, maar het lijdt geen twijfel dat dat aantal nog fors kan oplopen.

"De cycloon is een monster", reageerde president Lonsdale op de Australische televisie, net voor zijn vertrek uit Sendai, in het noordoosten van Japan, waar hij had deelgenomen aan een conferentie over het voorkomen van natuurrampen. "Het is een monster, dat alle groei en ontwikkeling van de archipel heeft tenietgedaan, we moeten helemaal van nul herbeginnen. Dit is een enorme klap voor de regering en voor de bevolking. Maar we mogen de moed niet opgeven, we moeten samen bouwen aan een nieuw paradijs."

"Er zal een jaar komen dat het water zich niet meer terugtrekt"

Boosdoener voor het feit dat de cycloon met zo'n kracht kon tekeergaan, is volgens de president de klimaatverandering. "We zien de zeespiegel stijgen, we zien andere weerpatronen, er zal een jaar komen dat het water zich niet meer zal terugtrekken."

Het is niet de eerste keer dat de archipel waarschuwt voor de vernietigende kracht van de klimaatverandering, maar volgens wetenschappers is het onmogelijk om zo'n "eenmalige" natuurramp toe te schrijven aan de klimaatverandering.

"Prioriteit is water, voedsel en onderdak"

Door de vernietigende kracht van Pam, die met een snelheid van bijna 170 km/u over de archipel raasde, zijn niet alleen woningen, maar ook de watervoorziening en de voedselproductie vernield. "Onze eerste zorg is dan ook om water en voedsel bij de mensen te krijgen en hen onderdak te kunnen bieden", zegt Paolo Malatu, die de hulpacties coördineert. 

Intussen hebben Australië, Nieuw-Zeeland en Frankrijk al hulpgoederen gestuurd naar de zwaar getroffen eilandengroep. Al blijft het door de zwaar beschadigde wegen, bruggen en andere infrastructuur bijzonder moeilijk om de goederen tot bij de slachtoffers te krijgen. 

AAP Image