"Stonehenge was een Mekka op stelten"

Over de functie van Stonehenge doen de wildste theorieën de ronde, maar volgens kunstkenner en voormalig museumdirecteur Julian Spalding hebben we het monument altijd vanuit het verkeerde perspectief bekeken. Hij ziet Stonehenge als een "Mekka op stelten", een plaats van verering die in de hoogte werd gebouwd.
THE ASSOCIATED PRESS2013

De megalieten zouden niet zijn gebruikt voor ceremonieën op de grond, maar ze zouden hebben gefungeerd als steunpilaren voor een gigantisch houten platform waarop honderden mensen een ceremonie konden bijwonen rond een altaar.

Spalding is geen archeoloog en heeft geen materiële bewijzen voor zijn theorie. Hij baseert zich op hoe mensen in die periode dachten. "Oude beschavingen bouwden hun heilige monumenten altijd in de hoogte, zowel op natuurlijke hoogtes als op door de mens gemaakte hoogtes, en in cirkelvormige patronen", zegt hij. "Denk maar aan China, Peru en Turkije."

"Geen enkele spirituele ceremonie zou in die tijd op de grond zijn opgevoerd. De farao's van Egypte en de keizer van China werden altijd gedragen. De voeten van heilige mensen mochten de grond niet raken. Wij hebben naar Stonehenge gekeken vanuit een modern, aards perspectief."

"De mensen die Stonehenge gebouwd hebben, zouden nooit hemelse ceremonieën opvoeren op de grond. Dat zou een belediging geweest zijn voor de onsterfelijke wezens, want die zouden dan van de hemel naar beneden moeten komen om stof te vreten en in de mest te lopen."

2008 AP

"Geen tastbaar bewijs"

De theorie van Spalding wordt kritisch onthaald. Professor Vincent Gaffney, hoofdonderzoeker van het Stonehenge Hidden Landscape Project aan de universiteit van Bradford, is sceptisch. Barry Cunliffe, een professor prehistorische geschiedenis, zegt dat Spalding gelijk zou kunnen hebben, maar dat er geen tastbaar bewijs is om de theorie te ondersteunen.

"Alles wat nieuw en de moeite waard is over Stonehenge, is het onderzoeken waard, maar laten we voorzichtig zijn", zegt archeoloog Aubrey Burl, die gespecialiseerd is in prehistorische stenen cirkels.

Stonehenge werd gebouwd tussen 3.000 en 2.000 voor Christus. Het monument is UNESCO-werelderfgoed en lokt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers.