Amerikaanse vleermuis bereikt Antwerpen als verstekeling

In de Antwerpse haven werden vorige week twee "grote bruine vleermuizen" ontdekt in een container met hout uit de Amerikaanse staat South Carolina. "Een van de twee vleermuizen overleefde als bij wonder de lange tocht van een twaalftal dagen, zonder eten of drinken", verduidelijk Hendrik Moeremans van Natuurpunt.
Archieffoto

"Het diertje wordt voorlopig opgevangen in het vogelopvangcentrum van Brasschaat-Kapellen en stelt het goed", klinkt het. De vleermuis werd door specialisten herkend als de "grote bruine vleermuis", het Noord-Amerikaanse broertje van de in Vlaanderen voorkomende "laatvlieger".

Het dier meet ongeveer tien cm en heeft een donkerbruine rugvacht, met een iets lichtere buik. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ongeveer 33 cm. De grote bruine vleermuis jaagt vooral op kevers, maar ook op sprinkhanen, spinnen, wespen en mieren.

Terug naar Noord-Amerika

Op termijn kan het dier weer worden vrijgelaten, maar niet in België. Het dier zal worden teruggevlogen naar Noord-Amerika.

"Een exotische vleermuis kan hier het natuurlijk evenwicht verstoren, bijvoorbeeld door het wegconcurreren van of genetisch vermengen met inheemse vleermuizen. Bovendien bestaat de kans dat het dier ziektes of parasieten draagt waar Amerikaanse dieren weinig last van hebben, maar waar hun Europese verwanten massaal aan ten onder gaan."

Het is niet de eerste keer dat een exotische diersoort zich bedient van de internationale scheepvaart om de grote overtocht naar ons land te maken. In 2013 verzeilde er nog een sneeuwuil in de haven van Zeebrugge.