België blijft grootste uitvoerder van diepgevroren aardappelproducten

België verwerkte vorig jaar de recordhoeveelheid van 3,8 miljoen ton aardappelen, voornamelijk tot diepgevroren frieten. Ons land blijft daarmee de grootste uitvoerder van diepgevroren aardappelproducten ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van beroepsvereniging Belgapom.

Het gaat om een stijging met 6,9 procent tegenover 2013. De 3,8 miljoen ton werd verwerkt tot bijna 1,4 miljoen ton diepgevroren friet, en 455.000 ton aan andere producten (puree, kroketten, chips, vlokken, enz.).

Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking, ziet in de toekomst "enorme opportuniteiten" in de sector van aardappelverwerking. De sector wil nieuwe markten aanboren, in het bijzonder in Azië. Zo wil China op termijn veel meer aardappelen produceren, wat kansen biedt aan de Belgische bedrijven, legt Romain Cools uit, algemeen secretaris van Belgapom.

De sector werkt ook aan een versterking van het imago van de Belgische aardappel. In Engelstalige landen - waar sprake is van "french fries" - wil Belgapom duidelijk maken dat men in feite moet spreken van "Belgian fries".

Meest gelezen