Bpost boekt 295,5 miljoen euro winst in 2014

Bpost heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 295,5 miljoen euro, bijna 8 miljoen meer dan in 2013. De daling van het postvolume lag tegen het einde van het jaar lager dan verwacht, terwijl de pakketactiviteit sterk steeg, vooral in de eindejaarsperiode. Het bedrijf stelt een dividend voor van 1,26 euro bruto, tegen 1,13 euro voor 2013.

Een deel van het dividend (1,04 euro) werd eind vorig jaar al uitgekeerd en bracht de Belgische staat toen 106 miljoen euro op. Onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders, komt daar nog 0,22 euro brutodividend bij. Voor de staat, die 102 miljoen bpost-aandelen in zijn bezit heeft, betekent dat een extra 22,4 miljoen euro.

De inkomsten stegen in 2014 met 1,5 procent tot 2,464 miljard euro. Het volume binnenlandse post daalde met 4,4 procent. In het laatste kwartaal was de daling minder fors (-3,7 pct), terwijl het eerste kwartaal van 2015 een zwakke start voor de brievenpost kende.

De pakjes zijn al enkele jaren een belangrijke inkomstenbron en dat was in 2014 niet anders: het binnenlandse volume steeg met 7 procent, in de eindejaarsperiode was er zelfs een groei met 15,6 procent. De kosten van bpost daalden organisch met 9,9 miljoen euro, geholpen door de natuurlijke afbouw van het personeel met 974 voltijds equivalenten.

Koen Van Gerven, CEO bij bpost, waarschuwt wel voor de grote uitdagingen die het bedrijf dit jaar het hoofd moet bieden. Zo zullen de postvolumes naar verwachting met meer dan 5 procent dalen en is de vergoeding in het beheerscontract 16,5 miljoen euro lager dan vorig jaar.

Ook waarschuwt hij voor een daling van het pakjesvolume naar China. De groei naar de VS en de rest van Azië zou aanhouden. Voor het binnenlandse pakjesvolume wordt een groei van ongeveer 5 procent verwacht.

Los van de kosten voor de Alpha-herstructurering, hoopt de topman de recurrente winst op hetzelfde niveau als in 2014 te houden. Ook het dividend hoopt hij op hetzelfde niveau te houden.