Britse politie neemt kindermisbruikdoofpot onder de loep

Een onafhankelijke politiecommissie moet in Groot-Brittannië nagaan in hoeverre de Britse politiediensten sinds de jaren 70 zaken van kindermisbruik in de doofpot hebben gestopt, omdat er politieagenten en toppolitici bij betrokken waren.

De zogenoemde Independent Police Complaints Commission, vergelijkbaar met het Comité P in eigen land, moet nagaan of de Britse politiediensten in het verleden in de fout zijn gegaan door bepaalde zaken van kindermisbruik in de doofpot te steken. Zo zouden in een zaak politieagenten van hogerhand onder druk zijn gezet om bepaalde onderzoeken stop te zetten, toen duidelijk werd dat er bepaalde politieagenten en toppolitici bij betrokken waren.

In een soortgelijke zaak zou bij een pedofiel thuis een hele adressenlijst zijn teruggevonden van bevriende pedofielen. Op die lijst zouden namen van verschillende hooggeplaatste politieofficieren en parlementsleden gestaan hebben. Toen dat uitkwam, zou ook dat onderzoek zijn stopgezet. In het totaal gaat de commissie 16 dergelijke zaken onderzoeken.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de agenten alles tot op het bot zullen uitzoeken. "Veel slachtoffers vrezen dat ook dit onderzoek opnieuw zal uitdraaien op een doofpotoperatie", zegt Peter Garsden van een belangenvereniging van misbruikte kinderen aan de BBC. "Het is erg moeilijk om hen ervan te overtuigen dat in dit onderzoek wél alles zal worden onderzocht om de waarheid naar boven te halen."

Meest gelezen