Brusselse beurs start week met mooie winst

De Brusselse beurs is de nieuwe week sterk gestart. De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, steeg 1,13 procent tot 3.770,48 punten. De graadmeter staat daarmee op zijn hoogste peil sinds mei 2008. Toch is dat nog een heel eind verwijderd van de absolute top van 4.756,82 punten die op 23 mei 2007 werd behaald.
A.Nielsen photography

De grootste twintig aandelen gingen er op bpost na allemaal op vooruit. Bij tien van hen bedroeg de winst meer dan 1 procent.

De grootste dagwinst bij de elitewaarden was voor D'Ieteren, dat 2,26 procent won bij een slotkoers van 34,00 euro. Vorige week stond de titel nog even onder druk toen bleek dat verzekeraar AXA voor het herstellen van autoruiten in zee ging met een dochtermaatschappij van de bijstandsorganisatie Touring. Voor Carglass, een tak van D'Ieteren, was dat slecht nieuws.

Delhaize volgde in diens schaduw met een winst van 2,23 procent en een slotkoers van 85,54 euro. De warenhuisgroep behaalt het grootste deel van zijn omzet in de VS, waardoor hij sterk profiteert van de gestegen dollarkoers.

KBC vervolledigde het podium met een winst van 1,94 procent bij een slotkoers van 58,25 euro. De beslissing van de Europese Centrale Bank om maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsobligaties op te kopen, doet de waarde van de obligatieportefeuille van de bank in waarde stijgen.

Bij de kleine waarden steeg Option 5,44 procent tot 0,31 euro. Vorige week kreeg het aandeel nog een dreun toen het bedrijf barslechte resultaten over 2014 moest bekendmaken. Intussen kon het wat herstellen, mede omdat een aantal financiers met vers geld over de brug zijn gekomen om de activiteiten te kunnen voortzetten.

Ontex verdapperde 3,23 procent tot 26,82 euro. GBL heeft een participatie van meer dan 7 procent genomen in de producent van hygiëneproducten. De holding, die deel uitmaakt van de Bel20-index, verdapperde zelf 0,77 procent tot 77,62 euro. Naast het Ontex-effect speelde hier ook dat de aandeelhouders van het Zwitserse Holcim een betere ruilverhouding eisen in de voorgenomen fusie met het Franse Lafarge. GBL is een grote aandeelhouder van Lafarge en zal zich in het beste geval moeten tevreden stellen met een kleinere participatie in de nieuwe fusiemaatschappij, al kan de fusie ook nog afspringen.

Bij de grote waarden eindigde alleen bpost in het rood. Bij de slotbel was het aandeel 0,41 procent kwijtgespeeld. Er stond een slotkoers van 25,82 euro op het bord. Na beurssluiting kwam bpost met zijn resultaten over 2014 op de proppen.

Grotere verliezers moesten bij de kleinere waarden worden gezocht. Daar verspeelde Keyware Technologies 9,21 procent om te stranden op 0,68 euro. Vorige week zat de verkoper van elektronische betaalsystemen nog in de lift na de publicatie van een winststijging in 2014.

Ook Nyrstar liet opnieuw van zijn pluimen. Het aandeel van het materialenbedrijf zakte 3,81 procent tot 3,24 euro. De onderneming heeft de waarde van een leveringscontract met de Finse mijn Talvivaara op nul gezet.