Dat heet dan gelukkig zijn: VN zoekt muziek die universeel blij maakt

Heeft geluk een melodie? En hoe klinkt die dan? Op die vragen poogt de VN dezer dagen een antwoord te vinden met de campagne #HappySoundsLike. Die moet komende vrijdag resulteren in een hitlijst die universeel gelukkig maakt.

Komende vrijdag vindt de Internationale Dag van het Geluk plaats, een opmerkelijke feestdag die in 2012 in het leven is geroepen op initiatief van Bhutan. Het koninkrijk in de Himalaya zet sinds lang op geluk in. Zo voerde het vorig jaar het begrip "bruto nationaal geluk" in, een set indicatoren die de levenskwaliteit van mensen meten.

Dit jaar springt ook de VN op de kar van het geluk met een opmerkelijke campagne onder de noemer #HappySoundsLike. Alle mensen van de wereld kunnen een lied nomineren dat hen gelukkig maakt. Een jury verwerkt de inzendingen tot een playlist die vrijdag gratis via de onlinemuziekdienst MixRadio te beluisteren is. Onder anderen Ed Sheeran, David Guetta en David Carreira stellen de uiteindelijke lijst samen.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zet zijn schouders onder de campagne. In een kort filmpje roept hij de wereldbevolking in de officiële talen van de VN op gelukkig te zijn. Zelf heeft hij het nummer "Signed, sealed, delivered" van Stevie Wonder genomineerd.

Meest gelezen