De wereld wachtte tien dagen op Vladimir Poetin

De Russische president Vladimir Poetin is vandaag voor het eerst in het openbaar verschenen, naar aanleiding van een ontmoeting met zijn Kirgizische ambtsgenoot Almazbek Atambajev in Sint-Petersburg. Op het eerste gezicht geen groot nieuws, ware het niet dat Poetin al tien dagen niet meer in het openbaar was verschenen. In de internationale pers leidde dat tot allerlei speculaties.

Daar is hij dan toch. Na tien dagen heeft de Russische president Vladimir Poetin zichzelf dan toch aan de wereld getoond, levend en wel. "Zonder geroddel zou het leven saai zijn", liet hij zich ontvallen. De 62-jarige president zag er gezond uit.

Vanmorgen was vanuit Moskou een regeringsvliegtuig vertrokken, richting Sint-Petersburg, met aan boord president Poetin. De president van Kirgizië was al aangekomen in Sint-Petersburg. De internationale pers in Sint-Petersburg wachtte in spanning af wie ze te zien zou krijgen.

In elk geval maakt de ontmoeting tussen Poetin en Atambajev een eind aan de stroom van geruchten over de gezondheid van Poetin, een mogelijke staatsgreep tegen hem, of dat hij weer vader is geworden. De woordvoerder van het Kremlin ridiculiseert de geruchten. "Wel, jullie hebben vandaag allemaal een verlamde president gezien, een president die ontvoerd is door de generaals, een president die net is aangekomen uit Zwitserland waar hij zelf bevallen is? We willen het daarover niet meer hebben."

Russen rollen spierballen

Intussen is het Russische leger begonnen met grote militaire oefeningen in het uiterste noorden. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe komen de oefeningen op bevel van president Poetin zelf.

38.000 soldaten, 50 schepen en duikboten en 110 vliegtuigen worden ingezet. Volgens Sjojgoe moet het leger oefenen om "de nieuwe uitdagingen en bedreigingen het hoofd te bieden".

Het militaire spierballengerol heeft mogelijk te maken met de speculaties rond Poetin en moet de wereld wellicht duidelijk maken dat de militaire macht van Moskou onaangetast blijft.