Gent overweegt alcoholverbod in Sint-Pietersstation

Om de overlast van dronken zwervers tegen te gaan in het station Gent-Sint-Pieters, overweegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) er een alcoholverbod. Dat antwoordde Termont in de commissie Algemene Zaken, na een vraag van raadslid Siegfried Bracke (N-VA).
© Clément Philippe - www.belgaimage.be

Termont liet onderzoeken of hij de bevoegdheid heeft om zo'n verbod op te leggen, en zijn juridische dienst zegt van wel. De Gentse burgemeester erkende ook het overlastprobleem in het station, maar verduidelijkte dat het om een groep van een tiental zwervers gaat die elk aanbod tot hulp weigeren. "De wetgeving laat me niet toe daar tegen op te treden", zegt Termont. Boetes opleggen tegen misdrijven haalt ook weinig uit, één zwerver kreeg vorig jaar twaalf pv's maar kan geen boetes betalen.

Eerder werden al zitbanken in het station verplaatst, maar het probleem verhuisde mee. De Gentse burgemeester zegt dat de NMBS een specifieke aanpak heeft voor daklozen, onder meer dat stations geen deel uitmaken van een onthaalnetwerk en dat daklozen verwezen moeten worden naar de sociale voorzieningen. Er vindt een maandelijks overleg plaats over de problematiek met sociale diensten van de stad, lokale- en spoorwegpolitie en de NMBS.