Graftombe van Saddam Hoessein vernield bij gevechten met IS

De graftombe van de Iraakse oud-dictator Saddam Hoessein in Tikrit is vernield bij gevechten tussen het Iraakse regeringsleger, sjiitische milities en IS. Het mausoleum zou helemaal met de grond gelijk zijn gemaakt. Het lichaam van Saddam zou eerder al uit het graf zijn gelicht.

Tijdens een gezamenlijk offensief van het Iraakse regeringsleger en door Iran gesteunde sjiitische milities tegen de terreurgroep IS is het mausoleum van oud-president Saddam Hoessein in Tikrit met de grond gelijk gemaakt. Het is een ploeg van Associated Press die als eerste ter plaatse kwam in de zwaargehavende Iraakse stad Tikrit en de boven- en onderstaande beelden kon maken.

Op de beelden is te zien dat er van het complex weinig meer overblijft dan een hoop kapot beton. Officieel is het mausoleum vernield in de gevechten met IS, maar kwatongen beweren dat de sjiitische milities er bewust de hand in hebben. De oud-president was immers een soenniet en de streek rond Tikrit geldt ook als een soennitisch bastion.

De streek is erg lang in handen geweest van terreurgroep IS. Net voor de terroristen de stad overnamen, hebben soennieten het lijk van Saddam uit het graf gelicht en naar een onbekende plaats gebracht.

Saddam Hoessein (1937-2006)

Saddam Hoessein was van 1979 tot 2003 president van Irak. Hij was een wrede dictator die de sjiitische en Koerdische groepen in zijn land meermaals bloedig onderdrukt heeft. Zo zette hij onder meer gifgas in tegen Koerdische peshmerga en tegen de burgerbevolking in Iraaks-Koerdistan.

Hij verstevigde zijn macht tijdens de Irak-Iranoorlog van 1980 tot 1988 en viel twee jaar later buurland Koeweit binnen. De Iraakse troepen werden tijdens de Golfoorlog van 1991 teruggedreven door een VS-geleide internationale coalitie. Hoewel Bagdad daarna een hele reeks sancties moest slikken, bleef Saddam stevig op de troon zitten.

Op 19 maart 2003 zijn de Amerikanen, samen met de Britten en enkele andere landen in de zogenoemde "Coalition of the willing", Irak binnengevallen. Volgens Washington en Londen bezat de Iraakse president Saddam Hoessein immers massavernietigingswapens en het Iraakse regime zou niet aarzelen die in te zetten of te verpatsen aan terroristen.

Ondanks de volgehouden communicatie van het Iraakse regime - "There are no Americans in Baghdad" - viel de hoofdstad al in april 2003 in Amerikaanse handen. Enkele weken later riep toenmalige VS-president George W. Bush de overwinning uit, maar Saddam Hoessein bleek spoorloos.

Later is hij teruggevonden in een put. Waarna hij in een omstreden proces ter dood is veroordeeld. Op 30 december 2006 is hij opgehangen.

AP2012