Groot-Brittannië voert neutraal sigarettenpakje in

In Groot-Brittannië mogen sigaretten vanaf mei volgend jaar alleen nog verkocht worden in neutrale verpakkingen. Dat heeft het Britse Hogerhuis beslist. De wet was eerder al aangenomen in het Lagerhuis.
In Australië is het neutrale sigarettenpakje in 2012 ingevoerd.

De sigarettenpakjes zullen vanaf volgend jaar allemaal dezelfde vorm en dezelfde kleur moeten hebben. De merknaam zal alleen nog klein vermeld worden, zonder logo. Op de verpakking zullen ook waarschuwingen staan over het gevaar van roken.

"Het gaat om een belangrijke stap in de richting van een generatie zonder tabak", zegt de viceminister van Gezondheid Earl Howe. "Roken blijft een groot probleem voor de gezondheid en het neutrale pakje kan de aantrekkingskracht van de sigaretten verminderen."

De sigarettenfabrikanten zijn niet te spreken over de nieuwe regel die niet nodig is, niet gerechtvaardigd en niet gewenst door de meerderheid van de rokers. "Wij zijn zeer teleurgesteld in de regering die geen rekening heeft gehouden met de impact van deze maatregel op de werkgelegenheid en het feit dat ze de illegale markt zal bevoordelen", zegt Giles Roca, directeur van een lobby-groep van Britse sigarettenfabrikanten.

Het neutrale sigarettenpakje werd voor het eerst ingevoerd in Australië in 2012. Ierland heeft vorige maand een gelijkaardige maatregel goedgekeurd.