Israëlische tenoren halen nog eens alles uit de kast

Op hun laatste campagnedag hebben de belangrijkste kandidaten in Israël nog eens alles gedaan om zoveel mogelijk kiezers te overtuigen. Morgen zijn er parlementsverkiezingen in Israël, en de grote vraag is of premier Benjamin Netanyahu zichzelf zal kunnen opvolgen.

Netanyahu is kandidaat voor het rechtse Likoed-blok en werpt zich op als dé verdediger van de Joodse belangen. Vandaag zei hij nog eens dat er geen Palestijnse staat komt als hij aan de macht blijft. Daarnaast belooft hij dat de Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever ongemoeid zullen worden gelaten en dat er in Oost-Jeruzalem zelfs nog woningen voor kolonisten zullen worden bijgebouwd.

"Zij die voor een Palestijnse staat zijn en de terugtrekking uit de gebieden zijn, maken die gebieden kwetsbaar voor aanvallen van moslimextremisten tegen Israël", zegt Netanyahu.

Hij is regeringsleider sinds 2009. Onder zijn bewind is het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal vastgelopen. Dat heeft veel te maken met zijn harde houding tegenover de Palestijnen en het uitbreiden van de Joodse kolonies in de bezette gebieden. Volgens het internationaal recht zijn die kolonies illegaal, maar Israël legt dat naast zich neer.

De premier stelt zich op als hardliner. Hij belooft "geen toegevingen aan de Palestijnen" te doen. "Zolang de Likoed-partij aan de macht blijft, zolang de nationalisten regeren, zullen we Jeruzalem niet verdelen", laat hij weten via Facebook. Ook de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem is overigens omstreden.

Isaac Herzog, de leider van de centrumlinkse Zionistische Unie van onder meer de Arbeiderspartij en de beweging van oud-minister Tzipi Livni, roept zijn kiezers op het centrumlinkse kamp niet te verdelen. Daarom mogen ze niet op andere centrumlinkse of linkse partijen stemmen, vindt hij, want dat "zal een ommekeer tegenhouden en dan zit Israël nog eens zes jaar vast met Bibi".

In een poging om de religieuze stem binnen te halen, bracht Herzog gisteren al een bezoek aan de Klaagmuur, een heilige joodse plek in Jeruzalem.