Microkrediet is ook bij ons in opmars

Meer en meer kleine ondernemers vinden hun weg naar een microkrediet. Dat is een kleine lening van gemiddeld 8.000 euro. Verschillende sociale organisaties hebben vorig jaar alleen al daarmee zo'n 650 mensen geholpen om een bedrijfje op te starten of uit te breiden.

Brook Waters is zo'n ondernemer die een microkrediet aanvroeg voor zijn entertainmentbedrijfje. Hij ontwikkelde een ontsnappingsspel en introduceerde dit ook in Antwerpen. Bij het spel worden deelnemers opgesloten in een kamer en ze mogen er pas uit als ze een mysterie hebben opgelost. Het spel had succes, waardoor Waters wou uitbreiden, maar daarvoor vond hij niet direct geld. De bank kon hem niet helpen.

Uiteindelijk klopte hij met zijn plan aan bij de organisatie MicroStart, die microkredieten verleent. "Dit gaat veel sneller en is veel efficiënter", zegt hij. "Ik denk dat ik mijn plan op een donderdag heb afgegeven en vier dagen later stond het geld al op mijn rekening." Nadeel is dat de intrestvoeten hoger liggen, maar sneller afbetalen kan dan weer kosteloos. Ook vzw Hefboom cofinancierde het project.

Om het microkrediet meer bekendheid te geven, organiseert MicroStart deze week de week van het microkrediet.

Goed financieel plan

Een microkrediet helpt startende ondernemers die niet bij een bank terechtkunnen. "Dat kan tal van oorzaken hebben", zegt Karen Bluekens, kredietconsulent van de vzw Hefboom. "Ze zijn te jong of te oud, ze hebben geen eigen inbreng of ze werken in moeilijkere sectoren, zoals de horeca."

De aanvrager van het krediet moet een goed financieel plan kunnen voorleggen, maar ook daar kan de vzw bij helpen. "Als ze een positieve analyse krijgen, dan krijgen zij van ons een microkrediet", zegt Bluekens. Dat kan oplopen tot maximum 20.000 euro.

Vzw Hefboom haalt het geld zelf voor de helft bij zijn coöperanten. "Dat zijn mensen zoals u en ik die willen investeren in een duurzame economie. Vanaf 250 euro kun je aandelen kopen bij Hefboom." De andere helft komt van het overheidsbedrijf Participatiemaatschappij Vlaanderen.

Intrestvoet standaard 6 procent

Vzw Hefboom heeft momenteel zo'n 100 kredieten lopen. "Onze klanten variëren van kappers, schoonheidsspecialistes of bakkers, tot uitbaters van koffiehuisjes, fotografen of makers van 3D-visualisaties. Het is een heel breed spectrum."

De intrestvoet is standaard 6 procent, wat vrij hoog is. "Het is heel arbeidsintensief en risicovoller. In andere landen kan de intrestvoet oplopen tot 15 procent om rendabel te zijn."

Als iemand er niet in slaagt om zijn idee rendabel te maken, zoekt de vzw mee naar oplossingen, zodat de lening toch kan worden afbetaald.

Meest gelezen