Nederlandse kinderen door moeder via België ontvoerd naar Syrië

Twee kinderen van 8 en 7 jaar zijn door hun 33-jarige moeder vanuit Maastricht ontvoerd naar Syrië. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie is het de eerste keer dat er sprake is van kinderontvoering naar het kalifaat, zo melden Nederlandse media. Bij de ontvoering zou er een passage langs België zijn geweest.

De moeder is een Tsjetsjeense die in 1999 naar Nederland vluchtte. Ze vertrok volgens de Nederlandse openbare omroep NOS eind oktober met twee van haar vier kinderen naar Syrië. Ondanks groot alarm van de politie en een internationaal aanhoudingsbevel heeft de vrouw het IS-gebied in dat land bereikt.

Volgens het RTL Nieuws zwierf de vrouw eerst twee maanden rond en is ze onder meer via ons land gepasseerd. Na haar aankomst in Syrië heeft de vrouw via Facebook laten weten dat zij en haar kinderen in de Syrische stad Raqqa zijn. Daarna is niets meer van haar vernomen.

De andere twee kinderen, van andere vaders, zijn bij hun oma ondergebracht, weet RTL. Volgens de Nederlandse justitie is het onmogelijk om de kinderen terug te halen.

Onderzoek naar ronselnetwerk in Maastricht

Politie en OM onderzoeken of er sprake is van een netwerk in Maastricht, dat potentiële kandidaten rekruteert en ronselt voor de jihad en faciliteert bij hun reis naar Syrië, aldus Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad.

Er reisden de afgelopen twee jaar 31 Nederlandse kinderen in gezinsverband (met instemming van beide ouders) naar Syrië. Twaalf minderjarigen vertrokken zelfstandig, meldt de Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming.