Nieuwe app bant schuttingtaal uit e-boeken

Goed nieuws voor teergevoelige boekenwurmen: sinds kort is een nieuwe app beschikbaar die automatisch elk scheldwoord of elke schunnigheid uit e-boeken wist en vervangt door een minder "aanstootgevend" synoniem.

Clean Reader. Zo heet de app die sinds kort op de virtuele markt is verschenen. Via de toepassing kunnen gebruikers een hele resem (Engelstalige) e-boeken kopen en die vervolgens "gefilterd" lezen waarbij "fatsoenlijke" woorden elke schuttingtaal automatisch vervangen.

Concreet biedt de app gebruikers drie filterniveaus: net, netter en kraaknet. Wie het laatste niveau aanvinkt, krijgt gegarandeerd geen enkel aanstootgevend woord te lezen.

Bezorgd ouderpaar

Volgens The Washington Post is de app het geesteskind van een echtpaar uit de Amerikaanse staat Idaho dat zich zorgen maakte over de inhoud van de boeken die dochterlief in de bibliotheek ontleende. Samen met een bedrijf uit Chicago knutselde het koppel vervolgens Clean Reader ineen.

Helemaal feilloos is de app niet. Zo vergist de toepassing zich al eens bij woorden die zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord zijn. Bovendien zou de app ook "onverdachte" woorden zonder reden wissen. De reacties van gebruikers lopen dan ook uiteen.

Fans van Herman Brusselmans kunnen voorlopig op hun beide oren slapen: Clean Reader biedt zijn werk vooralsnog niet te koop aan.