Ruim een op de vijf voetgangers negeert rood licht

Meer dan een op de vijf voetgangers steekt over wanneer het licht op rood staat. Dat blijkt uit observaties van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in negen centrumsteden.

Ondanks een algemene daling van het aantal verkeersslachtoffers, stijgt het aandeel van voetgangers in de slachtofferstatistieken, zegt het BIVV. Tussen 2008 en 2014 ging het aantal voetgangers onder de verkeersdoden omhoog van 10,5 naar 13 procent.

Het BIVV onderzocht de materie en kwam tot de vaststelling dat meer dan een op de vijf (20,85 procent) voetgangers oversteekt bij een rood verkeerslicht. Een belangrijk probleem voor de verkeersveiligheid, aldus de organisatie.

"Zelfs wanneer in een specifieke situatie oversteken bij rood niet onmiddellijk tot een ongeval leidt, kan dit gedrag wel aanleiding geven tot een ongeval in een andere situatie. Bijvoorbeeld: een volwassene loopt door het rood in aanwezigheid van een kind. Het kind zal dit voorbeeld kopiëren op een ander moment."

"Blijven sensibiliseren"

Een aantal factoren heeft een rechtstreekse invloed op de beslissing van de voetgangers om al dan niet door het rood over te steken. Het gaat onder meer om de drukte van het verkeer, aanwezigheid van andere voetgangers en de zichtbaarheid van de oversteekplaats.

Het BIVV raadt de beleidsmakers aan om te blijven sensibiliseren, voldoende aandacht te schenken aan slijtage van de wegmarkeringen en oversteekplaatsen met drukknoppen aan een grondige evaluatie te onderwerpen.

De gegevens werden verzameld eind 2014 tijdens in totaal 1.320 observatiemomenten in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Namen.

Meest gelezen