Stefano Gabbana roept op tot boycot... Elton John

Eén dag nadat Elton John heeft opgeroepen tot een boycot van Dolce & Gabbana, doet Stefano Gabbana net het omgekeerde: via de sociale media roept de modeontwerper op tot een boycot van de Britse zanger, vooralsnog zonder veel succes.

Afgelopen weekend gaven Domenico Dolce en Stefano Gabbana van Dolce & Gabbana een omstreden interview aan het Italiaanse magazine Panorama waarin ze zich negatief uitlieten over koppels van hetzelfde geslacht die kinderen opvoeden en over kunstmatige bevruchtingstechnieken zoals IVF. Tegelijk spraken ze hun voorkeur uit voor het traditionele gezin met een vader en een moeder.

Wereldwijd rees meteen felle kritiek tegen de modeontwerpers én voormalige geliefden. Ook Elton John reageerde furieus. Zelf getrouwd met een man én vader van een tweeling die met de hulp van een draagmoeder ter wereld kwam, noemde hij de uitspraken "schaamtevol". Met de hashtag #BoycottDolceGabbana riep hij op het modemerk voortaan links te laten liggen.

"Je suis D&G"

Dolce en Gabbana lieten meteen weten dat hun uitspraken puur persoonlijk waren en dat ze niet de bedoeling hadden anderen te veroordelen. Toch lijkt Stefano Gabbana gekrenkt in zijn eer, want de voorbije 24 uur plaatste hij de ene na de andere foto en tekst op Instagram waarin hij het recht op vrije meningsuiting verdedigt. "We geloven sterk in democratie en het fundamentele principe van vrije meningsuiting dat daaraan aan de grondslag ligt", leest één van zijn boodschappen.

In andere posts schuwt Gabbana de nodige dramatiek niet. "Je suis D&G", schrijft hij onder meer, waarmee hij een rechtstreekse parallel trekt met de leuze "Je suis Charlie" die in de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs eerder dit jaar erg populair was. "Fascist!", gooit hij Elton John in een andere post toe, waarbij hij de hashtag #boycotteltonjhon (sic) in beeld brengt. Op de sociale media krijgt de oproep vooralsnog weinig navolging.