Stichting tegen Kanker start screeningscampagne dikkedarmkanker

De Stichting tegen Kanker heeft de campagne afgetrapt die het vroegtijdig opsporen van dikkedarmkanker moet stimuleren. Jaarlijks worden er 8.500 Belgen getroffen door de ziekte, maar bij een tijdige detectie kan 90 procent worden genezen, zegt dokter Anne Boucquiau, preventiemanager van de Stichting.
Vandaag stond een Reuze Dikke Darm op het Muntplein in Brussel.

Dikkedarmkanker is de tweede meest voorkomende kanker, en ook de tweede meest dodelijke, zegt Boucquiau. "Maar de ziekte is heel gemakkelijk op te sporen." Boucquiau hoopt dat deze campagne het taboe rond de ziekte kan doorbreken. "Met deze sensibiliseringscampagne willen we ervoor zorgen dat we erover praten en de ziekte leren begrijpen."

Sinds oktober 2013 wordt er een screening op grote schaal georganiseerd in Vlaanderen. Alle Vlamingen tussen 56 en 74 jaar zullen tweejaarlijks een testkit ontvangen.

"Vorig jaar hebben we 650.000 setjes verstuurd, en lag de participatiegraad op 48 procent, wat kolossaal is", zegt Sarah Hoeck van het Centrum voor Kankeropsporing. "Bij 24.000 mensen bleek verder onderzoek noodzakelijk", vult Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, aan.

Vandeurzen was samen met zijn Brusselse collega Cécile Jodogne en zijn Waalse collega Maxim Prévot aanwezig op de lancering. Alle drie benadrukten ze dat, hoewel de deelstaten bevoegd zijn voor dit onderzoek, ze heel nauw zullen samenwerken.

In de Waals-Brusselse regio worden alle 50 tot 74-jarigen uitgenodigd om zich te laten testen. In Vlaanderen wordt volgend jaar bekeken of de test kan worden uitgebreid naar de leeftijdsgroep 50-55.

Vandaag stond een Reuze Dikke Darm op het Muntplein in Brussel, de komende weken zal deze te zien zijn in heel het land. Ook via de social media wordt een campagne gevoerd, met de hashtag #CheckJeDarm.