Toekomst nationale orkesten pas deze zomer duidelijker

Het Nationaal Orkest van België en het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg krijgen deze zomer meer duidelijkheid over hun toekomst. Bevoegd minister Didier Reynders (MR) laat een consultancy-opdracht uitvoeren naar de toekomstige samenwerking tussen beide instellingen.
© ARCO / De Meester - www.belgaimage.be

Jean-Marie Blanchard, voormalig topman van het Grand Théâtre in Genève, moet onderzoeken hoe beide orkesten kunnen samenwerken. In overleg met Peter De Caluwé, intendant van het orkest van de Munt en Albert Wastiaux, intendant van het Nationaal Orkest, zal hij "alle mogelijke vormen van samenwerking" onder de loep nemen.

Vorig jaar werd gevreesd dat beide orkesten gefuseerd zouden worden. Reynders liet toen weten dat een samenvoeging wellicht te ver ging, maar dat er wel intens zou moeten worden samengewerkt. Hoewel de aanvankelijke besparingen bij de federale culturele instellingen werden gehalveerd, moet de Munt nog steeds 1,4 miljoen euro beknibbelen en het Nationaal Orkest 300.000 euro.

Blanchard maakt eind juni zijn bevindingen over aan de minister.