Twee derde Vlaamse legkippen zit nog steeds in kooi

Ondanks de populariteit van scharreleieren zit nog steeds 63,3 procent van de Vlaamse kippen in een kooi. Dat zegt minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) op vraag van Tinne Rombouts (CD&V).

In 2012 verbood Europa de klassieke kooien, waarin legkippen nauwelijks bewegingsruimte hadden. De landbouwers kregen de keuze om de dieren uitloop in de openlucht te geven, te laten rondscharrelen in een stal of te houden in een zogenoemde verrijkte kooi. In die laatste hebben de kippen iets meer ruimte en de beschikking over onder meer een zitstok.

Twee jaar later blijkt dat de meeste landbouwers voor de verrijkte kooien hebben gekozen. In totaal 4.515.747 kippen, of 63,3 procent van het totaal, brachten in 2014 op die manier hun dagen door. In 2011 zat 70,6 procent van de kippen in een kooi. De scharrelkippen zijn goed voor 27,7 procent van het totaal en 7,2 procent van de dieren heeft vrije uitloop. Biokippen vertegenwoordigen slechts 1,7 procent van het totaal.

Het gemiddeld aantal kippen per bedrijf is in drie jaar tijd gevoelig toegenomen, van 33.359 tot 40.284. De grootste bedrijven staan in West-Vlaanderen, met gemiddeld 53.458 kippen per landbouwer, voornamelijk in verrijkte kooien.