Voor Europa blijft Syrische president Assad persona non grata

De Europese Unie houdt vast aan het standpunt dat president Bashar al-Assad geen deel mag uitmaken van de toekomst van Syrië. Dat hebben verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken onderstreept in een reactie op de verklaring van hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Kerry (zie kleine foto) stelde gisteren op televisiezender CBS dat er "uiteindelijk onderhandeld moet worden met Assad" om het conflict in Syrië op te lossen. Het interview kreeg ook in Europa veel weerklank en verscheidene buitenlandministers vonden het vandaag in Brussel nodig om nogmaals te beklemtonen dat de Syrische president persona non grata blijft. "We aanvaarden geen straffe­loosheid", stelde onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Net als Reynders wees de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini erop dat er steeds contacten zijn geweest met vertegenwoordigers van het regime. Dat is volgens de Europeanen nu eenmaal nodig om een duurzame oplossing voor Syrië te bereiken. "Ik ga ervan uit dat minister Kerry zich in die zin heeft uitgesproken. Ik denk niet dat hij verwees naar al-Assad zelf", aldus Mogherini.

"Amerikaans standpunt is niet gewijzigd"

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington beklemtoonde intussen zelf dat het Amerikaanse standpunt niet is gewijzigd en dat er in het Syrische politieke bestel "geen toekomst is weggelegd voor een brutale dictator als Assad".

De Verenigde Staten en de Europese Unie verklaarden al-Assad drie jaar geleden persona non grata nadat de president in eigen land op gewelddadige wijze een opstand de kop probeerde in te drukken. Sinds de opkomst van Islamitische Staat in Syrië vechten het westen en Damascus echter de facto tegen dezelfde vijand. Onderhandelen met al-Assad zou volgens de Franse minister Laurent Fabius echter neerkomen op "een absoluut schandalig geschenk" voor terreurgroep IS.