Vrouwen passen ook vaker zelf voor topjobs dan mannen

Vlaamse hoogopgeleide vrouwen grijpen zelf niet alle promotiekansen die ze krijgen. Zeker als het gaat over complexere functies met meer jobinhoud, passen ze vaak. Dat blijkt uit een universitair onderzoek dat Het Laatste Nieuws kon inkijken.
© stockyimages - www.belgaimage.be

Volgens de onderzoekers geven vrouwen aan dat ze een afkeer hebben van risico's nemen en vrezen gediscrimineerd te zullen worden. Kinderen en gezin spelen een minder grote rol in de beslissing.

Vrouwen in topjobs, het is anno 2015 nog altijd niet evident. De universiteit van Gent en Leuven en de IESEG School of Management wilden weten hoe het kwam dat vrouwen zoveel moeite hebben om op te klimmen tot topfuncties. Eerst gingen ze de antwoorden zoeken bij de werkgevers. Daaruit bleek dat vrouwen veel minder kans maken om op gesprek te komen voor jobs die een promotie inhielden, ook al hadden ze hetzelfde diploma en ervaring als de mannelijke kandidaten.

Vrouwen zijn bang voor discriminatie

Maar de onderzoekers gingen verder en gingen ook antwoorden zoeken bij de vrouwen zelf. De onderzoekers ondervroegen 631 jonge hoogopgeleide mannen en vrouwen tussen 19 en 26 jaar. Ze maakten een onderscheid tussen twee soorten promotie: promotie op het vlak van functieniveau (dit betekent een moeilijkere, complexere job) en promotie op het vlak van jobautoriteit (dit betekent een job met meer verantwoordelijkheid en een team aansturen).

Voor de tweede soort promotie was er nauwelijks verschil tussen mannen en vrouwen. "Vrouwen bleken voor dat soort van job niet bang, ontdekten we. Dat komt door de sociale component. Teamleiderschap impliceert samenwerken en begaan zijn met anderen. En dat ligt veel vrouwen wel", zegt Stijn Baert van de vakgroep Sociale Economie in Gent.

Als het echter ging om promotiekansen op het gebied van functieniveau zeiden de mannen op die kans massaal "ja" en vrouwen veel vaker "neen". Vrouwen gaven twee redenen op om de promotie te weigeren: de afkeer om risico's te nemen en de vrees om gediscrimineerd te worden. Vrouwen zeggen dus op voorhand "laat maar", omdat ze bang zijn niet ernstig genomen te worden of vrezen dat ze het niet gaan aankunnen.

Volgens Baert heeft de arbeidsmarktdiscriminatie een dubbele kost. "Enerzijds zie je dat vrouwen minder toegang krijgen tot die functies en anderzijds is er ook het indirecte effect dat vrouwen schrik hebben om een ongelijke behandeling te ondergaan", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Baert vraagt zich ook af of je nog een volledig evenwicht moet nastreven tussen mannen en vrouwen voor een bepaald soort functie. "De eigen voorkeuren en eigen ambities gaan nog altijd voor op een absoluut principe van gelijke representatie in elk soort functie", zegt hij.

Meest gelezen