Waalse treinbegeleiders leggen werk neer na agressie in Moeskroen

In Aat, Doornik, Bergen, Saint-Ghislain en La Louvière-Zuid hebben de treinbegeleiders vanochtend het werk neergelegd als reactie op de aanval op vier van hun collega's zaterdag in het station van Moeskroen. Een 40-tal treinen is niet vertrokken. In Vlaanderen is er voorlopig alleen hinder op de lijn van Turnhout naar Binche.

De spoorwegmaatschappij roept de reizigers op om zich via de website railtime.be of de sociaalnetwerksite Twitter te informeren over eventuele vertragingen en afschaffingen.

"De actie heeft vooral een impact op de treinen in Wallonië en op de treinen tussen Wallonië en Brussel", zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. "Het gaat dan vooral over de lijnen Doornik-Brussel, Doornik-Bergen, Quévry-Bergen-Brussel en de treinen naar de luchthaven."

Zaterdag werden in het station van Moeskroen vier controleurs van de NMBS door meerdere jongeren aangevallen. De agressie volgde op een strikte controle van feestgangers in de trein Doornik-Moeskroen. De vier NMBS-medewerkers werden met letsels in het ziekenhuis opgenomen. Hun collega's eisen nu meer veiligheidsmaatregelen.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de actie zal duren. "Er zijn momenteel gesprekken bezig", zegt Crols. "We hebben begrip voor de actie en veroordelen de agressie met klem, maar we hopen ook wel dat de situatie voor de reizigers zo snel mogelijk weer normaal zal zijn."