"Als je hem eenmaal kent, zal je altijd van hem houden"

Hij was de afgelopen week niet van het internet weg te branden: Smiley, "de blinde hond die op eenieders gezicht een glimlach kan toveren". Zijn eigenares, Joanna George uit Stouffville, Ontario, is niet verbaasd over de wereldwijde aandacht, zo vertelde ze aan Huffington Post Canada, want "wie hem ooit ontmoet heeft, zal voor altijd van hem houden".

Smiley, een golden retriever van intussen 12 jaar, werd blind geboren. Maar dat belet George niet om hem als therapiehond in te zetten met bezoeken aan scholen, ziekenhuizen en rusthuizen, "omdat hij mensen met zijn aanstekelijke glimlach weet op te peppen. Hij is zo’n mooie, mooie hond". Volgens George stoot de hond natuurlijk tegen dingen, maar beweegt hij zich zo voorzichtig dat hij daar nauwelijks problemen van ondervindt.

Toch was Smiley niet vanaf het begin zo’n positief ingestelde hond. Zijn temperament was aanvankelijk zelfs erg "destructief", nadat hij zeker een jaar aan zijn lot was overgelaten in een schuur van een fokkerij. Maar met de juiste begeleiding en na een operatie, waardoor zijn oogzakken minder pijnlijk werden, bloeide de hond helemaal open. "Toen liet de echte Smiley zich zien", aldus George.

"Dat hij nu zoveel aandacht krijgt, verbaast me niet. Ik heb altijd gezegd dat er iets speciaal aan hem is."

Dat hij de gelukkigste hond ter wereld is, zoals George hem omschrijft, heeft nu ook een onaangenaam neveneffect. Omdat hij voortdurend met zijn staart kwispelt, heeft de hond problemen gekregen met de achterkant van zijn rug, waar rug en staart samenkomen. "Maar zolang hij leeft, zal hij anderen blijven inspireren", besluit George alvast.

lees ook