“Jagger onmogelijk vergiftigd op hondenshow”

Jagger, de Ierse setter uit Tongeren, kan onmogelijk vergiftigd zijn op de Britse hondenshow Crufts. Dat zeggen de organisatoren van ‘s werelds grootste hondenshow op basis van een autopsie. Het prijsbeest kreeg volgens hen snelwerkend gif toegediend en moet dus na terugkomst in België vergiftigd zijn.

Jagger overleed vorige week thuis, 30 uur nadat het dier zilver had gewonnen in zijn categorie op de prestigieuze hondenshow in Groot-Brittannië. Uit een autopsie die organisator The Kennel Club liet uitvoeren, zou nu blijken dat het prijsbeest door het eten van biefstuk twee soorten insecticide heeft binnengekregen: carbofuran en aldicarb. Deze stoffen zijn respectievelijk sinds 2004 en 2007 verboden in Europa. Dus mogelijk gaat het om oud gif, waarvan de werking moeilijk in te schatten is.

Maar de organisatie stelt dat Jagger binnen de drie uur gestorven moet zijn, en dus niet op de hondenshow, maar wel na thuiskomst in België vergiftigd moet zijn. De hond, die naar schatting 70.000 euro waard was, vertoonde blijkbaar ook maar net voor zijn dood vergiftigingsverschijnselen. Een bijkomend argument om te stellen dat de hond pas bij thuiskomst vergiftigd werd.