"Jeugdrechter heeft meestal niet veel opties"

Jeugdrechters die een beslissing moeten nemen over de opvang van jongeren met psychische problemen hebben dikwijls niet veel keuze over waar die jongere opgenomen moet worden. Dat zegt persrechter in jeugdzaken Christian Denoyelle.

"Wij worden geadviseerd door consulenten van de sociale dienst die hun weg zoeken in het ingewikkelde landschap van de psychische hulp en dan neemt de rechter een beslissing, na alle partijen gehoord te hebben. Dat is het normale systeem", zegt Denoyelle.

"Het probleem is dat we niet altijd veel keuze hebben. De consulent stelt iets voor en dan is het bij wijze van spreken te nemen of te laten. Als ik dan beslis niet voor deze optie te kiezen, dan zal ik nog een tijdje moeten wachten."

"Een centraal meldpunt zou een deel van het probleem kunnen oplossen", stelt Denoyelle. "De vraag is natuurlijk of dat zal helpen om effectief een plaatstekort te kunnen opvangen. De rechter moet  roeien met de riemen die hij heeft, wij zijn volledig afhankelijk van het aanbod dat anderen ons doen."