"Stoffelijke resten zijn die van Miguel de Cervantes"

De stoffelijke resten die eind januari in het klooster van de Heilige Drievuldigheid in Madrid zijn gevonden, zijn wel degelijk die van de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes. Dat zegt het team antropologen dat al een jaar naar de exacte locatie van zijn graf zoekt.

Miguel de Cervantes overleed in 1616 en werd nadien op zijn verzoek in het klooster van de Heilige Drievuldigheid in Madrid begraven. Door opeenvolgende verbouwingen raakte de precieze locatie van zijn graf doorheen de eeuwen zoek.

Zowat een jaar geleden startte een team wetenschappers met een grondig onderzoek in het klooster in een poging zijn stoffelijke overschot terug te vinden. De onderzoekers gebruikten onder meer radarstralen om de bodem af te speuren.

"M.C."

Eind januari maakte het team bekend dat het in de crypte van het klooster een resem menselijke resten had ontdekt. De wetenschappers hadden ook een doodskist gevonden waarop de initialen "M.C." stonden vermeld. Op basis van een doorgedreven analyse van deze resten zegt het team nu dat sommige botten waarschijnlijk die van de auteur van "Don Quichot" zijn.

Toch houdt het team een slag om de arm: het benadrukt dat het wellicht onmogelijk is om ooit met zekerheid vast te stellen dat het om zijn resten gaat. Zelfs DNA-onderzoek zal volgens de onderzoekers nooit een sluitend bewijs bieden. Ze kunnen zijn DNA wel vergelijken met dat van zijn zus die in de buurt van Madrid ligt begraven, maar van haar skelet zijn slechts een paar fragmenten bewaard gebleven.

Nog een vaststelling die tot nadenken stemt: de botten die de wetenschappers aan Cervantes toeschrijven, vertonen geen enkel teken van de verwondingen die hij tijdens zijn leven opliep. Zo is geen spoor terug te vinden van de kwetsuren aan zijn linkerarm die hij kwetste tijdens de Slag van Lepanto in 1571.

Bedevaartsoord

Toch kan dit alles de Madrileense pret niet bederven. "Vandaag hebben we een kleine bijdrage aan onze geschiedenis geleverd", zegt burgemeester Ana Botella. Historici plannen nu een volwaardige graftombe voor één van de grootste schrijvers van Spanje en bij uitbreiding van Europa. Het is de bedoeling dat het een bedevaartsoord wordt voor "literaire pelgrims" en toeristen. Volgend jaar is het precies 400 jaar geleden dat Cervantes overleed. Deze verjaardag wordt herdacht met talrijke evenementen.