Aantal mensen met alzheimer verdrievoudigt tegen 2050

Tegen 2050 zullen wereldwijd drie keer zoveel mensen aan de ziekte van alzheimer of een andere vorm van dementie lijden als nu. Nu gaat het nog om ongeveer 47,5 miljoen patiënten wereldwijd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt tegen 2050 een verdrievoudiging, tot 135,5 miljoen mensen.

De WHO houdt haar eerste globale ministerconferentie over het probleem. Dokters, wetenschappers en politici buigen zich over de mogelijkheden van een versterkte internationale samenwerking om de ziekte te beteugelen. Een van de oorzaken is de wereldwijde vergrijzing.

Hoewel dementie nog niet genezen kan worden, kunnen patiënten wel beter omkaderd worden, vindt de WHO. Daarbij denkt de organisatie onder meer aan inspanningen om de ziekte al in een vroeg stadium op te sporen en een meer doelgerichte behandeling van het fysieke lijden dat met dementie samengaat.

Alzheimer is met 60 tot 70 procent de meest voorkomende vorm van dementie.

Minder verdwijningen met fatale afloop

De Cel Vermiste Personen heeft vorig jaar 127 dossiers behandeld van onrustwekkende verdwijningen van dementerende bejaarden. Zeven bejaarden werden levenloos teruggevonden, zo'n 6 procent. Volgens Alain Remue van de Cel Vermiste Personen zaten we vroeger aan 16 procent met fatale afloop.

De betere cijfers zijn onder meer te wijten aan een systeem van fiches in de woonzorgcentra met relevante informatie over en een foto van de verschillende bewoners.