Advocaten klagen "samenzwering van stilte" in Guantanamo aan

De advocaten van gevangenen in Guantanamo hebben aangeklaagd dat de regering van de Verenigde Staten een "samenzwering van stilte" organiseert in de militaire gevangenis. Zelfs de gezant tegen foltering van de Verenigde Naties mag de gevangenen niet bezoeken.
archieffoto

James Connell en Walter Ruiz, de advocaten van twee verdachten van 9/11, getuigden voor de commissie Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Ze herhaalden hun eis om het Senaatsrapport over de geheime gevangenissen van de CIA te krijgen. Hun cliënten werden er opgesloten en gefolterd voor hun aankomst in Guantanamo.

In december werd al een samenvatting van 500 pagina's gepubliceerd van het 6.000 pagina's tellende rapport. Connell, die Ali Abd al-Aziz Ali verdedigt, zegt dat hij slechts 106 pagina's in handen kreeg in 3 jaar tijd, zonder dat daar iets concreet in stond. In totaal wordt in het rapport over ongeveer 6 miljoen documenten gesproken.

Op verschillende manieren zou er zijn gefolterd: via waterboarding, slaapdeprivatie, extreme temperaturen, of dreigementen over het vermoorden of verkrachten van familieleden. "Tot op de dag van vandaag zijn de herinneringen, de gedachten en de ervaringen van deze mannen geheim en behoren ze de regering van de VS toe", zei Walter Ruiz, die Moustapha al-Houssaoui verdedigt. In het Senaatsrapport staat beschreven hoe de man rectaal werd gevoed.

"Hoe kunnen ze op internationaal niveau genoegdoening krijgen als ze niet mogen praten over de horror die ze meegemaakt hebben?" vroeg de advocaat. "Het systeem is in wezen gebouwd op een samenzwering van stilte."

De VN-gezant tegen foltering, Juan Mendez, herhaalde in een video die getoond werd tijdens de hoorzitting dat hij sinds 2011 vraagt om Guantanamo te mogen bezoeken. Maar de uitnodiging die het Pentagon hem stuurde bevat "niet één gesprek met niet één gedetineerde". "De VN-gezant had toegang tot het detentiecentrum van Guantanamo in de mate die gebruikelijk is voor dit soort instellingen. Een privé-onderhoud met gevangenen van een vijandige macht behoort bijvoorbeeld niet tot het bezoek", reageert luitenant-kolonel Myles Caggins, woordvoerder van het Pentagon.