België en Frankrijk ongerust over gebeurtenissen in Congo

België drukt zijn ongerustheid uit over de vrijheid van meningsuiting in Congo. Dat blijkt uit een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder heeft ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zich in die zin uitgelaten. De voorbije dagen hebben de Congolese ordediensten tot twee keer toe een vreedzame bijeenkomst van jonge activisten brutaal onderbroken. "Onze jongeren offeren zich op", zegt activist Pascal Mugaruka in Goma.

Zondag waren al tientallen activisten opgepakt in de hoofdstad Kinshasa. Die zitten nog altijd in de cel.

Vanmorgen hebben de ordediensten deelnemers aan een sit-in in de oostelijke stad Goma met geweld uit elkaar geslagen. Daarbij zijn ook twee Belgen hardhandig aangepakt, onder wie een onderzoekster van de UGent.

"De betoging was gemeld aan de lokale autoriteiten", zegt Pascal Mugaruka van de actiegroep Africa Reconciled, in Goma. "Dit is de strijd die we voeren. Blijkbaar moeten jongeren zich opofferen om ons land te redden", zegt hij tegen deredactie.be. De actievoerders eisen meer inspraak en democratisering. Tien van hen zijn opgepakt.