Biometrische identificatie mogelijk met Windows 10

Het nieuwe besturingssysteem Windows 10 van Microsoft zal gebruikers toelaten zich te identificeren aan de hand van biometrische gegevens zoals een irisscan of een vingerafdruk. Dat beweert de voorzitter van de computergigant Joe Belfiore.

Windows 10 is eind vorig jaar voorgesteld en bevindt zich momenteel nog in een testfase. In een post op zijn blog heeft Belfiore alvast een opvallende nieuwigheid aangekondigd: gebruikers van het besturingssysteem zullen zich aan de hand van een biometrische identificatie kunnen aanmelden. Een paswoord is niet meer nodig.

"Windows Hello" heet de toepassing. "Aan de hand van uw gezicht, uw iris of een vingerafdruk zal u uw apparaten kunnen ontgrendelen", schrijft Belfiore. "U alleen bent de sleutel tot apps, gegevens, websites en diensten. Een paswoord dat makkelijk kan worden vergeten of gehackt, is overbodig."

Wanneer Windows 10 precies beschikbaar is, is niet bekend. Hoe dan ook heeft Microsoft met deze nieuwigheid bezwaarlijk het warm water uitgevonden: Apple en Samsung bieden al langer smartphones aan die zich door middel van een vingerafdruk laten ontgrendelen.