Britse regering verhoogt minimumloon met 3 procent

Het Britse minimumloon zal vanaf oktober 3 procent hoger liggen, op 6,70 pond (9,40 euro) per uur. Dat heeft de regering aangekondigd, minder dan twee maanden voor de parlementsverkiezingen.

Het minimumloon bedraagt momenteel 6,50 pond per uur. De stijging met 3 procent vormt de grootste verhoging van het minimumloon sinds 2008. Ze zou 1,4 miljoen werknemers in het Verenigd Koninkrijk ten goede komen. De Britse regering kondigde ook verhogingen aan van de minimumlonen van jonge werknemers en leerjongens en -meisjes.

De regering van de conservatieve premier David Cameron volgt met de maatregelen de aanbevelingen die de commissie voor lage lonen vorige maand formuleerde.

De conservatieven zitten in de peilingen in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de sociaaldemocraten (Labour) van Ed Miliband. Hij heeft van de besparingen en de dalende koopkracht een van de speerpunten van de campagne gemaakt.

Sinds Cameron premier werd (mei 2010) is de koopkracht van de gezinnen afgenomen, zo blijkt uit gegevens van het Britse statistiekbureau. De lonen zijn sindsdien met gemiddeld 9 procent gestegen, terwijl de prijzen meer dan 11 procent omhoog gingen.

De parlementsverkiezingen vinden plaats op 7 mei.

Meest gelezen