CERN slaagt er ook in de massa van het Higgsboson te meten

Na een zoektocht van bijna een halve eeuw is het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek er nu ook in geslaagd de massa van het Higgsbosondeeltje zeer precies in te schatten. Dat meldt het CERN.
AP2012

Het Higgsbosondeeltje is het deeltje dat alle andere elementaire deeltjes hun massa geeft en is het sluitstuk van het Standaardmodel van de fysica. De Schot Peter Higgs heeft samen met de Belgen Robert Brout en François Englert het bestaan van het zogenoemde godsdeeltje in 1964 beschreven. Het duurde tot 2012 eer de wetenschappers dankzij de gigantische deeltjesversneller LHC van het CERN in Genève gelijk kregen, en wat in 2013 een Nobelprijs opleverde voor Englert en Higgs. (Brout was reeds overleden).

Met samenlegging van de resultaten van dezelfde twee experimenten, ATLAS en CMS, zijn wetenschappers er nu ook in geslaagd met een precisie beter dan 0,2 procent vast te stellen dat de massa van het Higgsboson 125,09 gigaelektronvolt (GeV) heeft, met een foutenmarge aan weerskanten van 0,24 GeV.

Het CERN maakt zich sterk dat het één van de meest precieze metingen ooit is aan de hand van de LHC.