Contract in Maleisië kan Bombardier 2,9 miljard opleveren

De Canadese trein-vliegtuigbouwer Bombardier zal 20 vliegtuigen van het type CS100 leveren aan de nieuwe Maleisische regionale luchtvaartmaatschappij flymojo, met een optie op nog eens 20 toestellen. De deal kan Bombardier 2,9 miljard dollar opleveren.

Flymojo wordt de eerste luchtvaartmaatschappij in deze regio die gebruik zal maken van de CS100, een toestel dat plaats biedt aan 110 tot 125 mensen.Voorlopig ondertekenden beide partijen enkel een intentieverklaring voor de aankoop van 20 toestellen ter waarde van 1,47 miljard dollar. Maar dit bedrag kan worden verdubbeld indien de optie op de levering van nog eens 20 toestellen wordt gelicht.

De CSeries, die 20 procent minder brandstof uitstoten, minder lawaai maken en opnieuw gebouwd zijn uit composietmaterialen, lieten een jaar langer op zich wachten. Mede door deze vertraging maakte Bombardier vorig jaar 1,2 miljard dollar verlies.

Bombardier is samen met Alstom ook de enige kandidaat om een nieuwe, grote bestelling dubbeldektreinen bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS binnen te halen. Het contract is nog niet getekend, maar Bombardier-Alstom ligt in poleposition, gaf minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) eind januari aan. De levering, ter waarde van 3 miljard euro, is van "levensbelang" voor de Bombardier-vestiging in Brugge.