Familie Rothschild zet exclusieve Rembrandts in vitrine

De Amerikaanse kunstsite Art Market Monitor heeft aangekondigd dat de Franse familie Rothschild de twee huwelijksportretten van Rembrandt wil verkopen voor 150 miljoen euro. Rembrandt (1606-1669) schilderde de doeken van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit voor een gage van 500 gulden in 1634.
Zelfportret van Rembrandt uit 1939

De Franse familie Rotschild wil twee exclusieve doeken van Rembrandt verkopen voor 150 miljoen euro. De familie Rothschild verwierf de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit in 1877.

De twee doeken werden nauwelijks aan het grote publiek getoond. In 1956 werden ze kort tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam en het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Het is opmerkelijk dat de doeken niet in Franse handen blijven. De directeur-generaal erfgoed van het Franse ministerie van Cultuur en de directeur van het Louvre in Parijs hebben nu laten weten dat ze niet gaan proberen om de schilderijen voor het Louvre te verwerven.

De kans is groot dat de ruim twee meter hoge portretten opnieuw in particuliere handen komen.