Film over Duits bondskanselier Angela Merkel in de maak

In 2017 verschijnt in Duitsland een film over het leven van bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft een Duits productiehuis bekendgemaakt. Wie de hoofdrol voor haar rekening neemt, is nog niet bekend.

Na de succesvolle verfilming van het leven van Margaret Thatcher met "The iron lady" in 2011, zit opnieuw een biopic over een machtige politica in de pijplijn. Het Duitse productiehuis AVE Gesellschaft für Fernsehproduktion werkt aan een film over Angela Merkel, zo is vandaag bekendgemaakt. Die zal droogweg "Angela Merkel" heten.

Het scenario is van de hand van Dirk Kurbjuweit. Hij is journalist bij het invloedrijke Duitse weekblad Der Spiegel en kent Merkel naar verluidt goed. Wie de hoofdrol voor haar rekening neemt is nog niet bekend. De cast wordt pas in de herfst voorgesteld.

"De meest opwindende politica van onze tijd"

Zestig jaar is ze intussen, de politica die sommigen als "de machtigste vrouw ter wereld" omschrijven. Bijgenaamd "das Mädchen" werd ze geboren in het gezin van een dominee in de voormalige DDR. Ze bleek een begenadigd student en haalde een doctoraat in de fysica. Sinds 2005 is ze de bondskanselier van Duitsland.

"Ze is de meest opwindende politica van onze tijd", meent Kurbjuweit. "Mevrouw Merkel is charmant en wereldberoemd", voegt Walid Nakschbandi eraan toe. Hij is de directeur van het productiehuis. "De tijd is rijp om haar leven naar het grote scherm te vertalen voor een groot publiek."

"Ik heb capaciteiten van een kameel"

Bij de verkiezingen van 2013 onthulde Merkel enkele opvallende persoonlijke details die zonder twijfel in de biopic zullen opduiken. Ze vertelde ze dat ze mooie ogen bij mannen weet te appreciëren. Ze liet ook weten dat ze aan luttele uren slaap voldoende heeft om te kunnen functioneren en dat ze goed tegen vermoeidheid kan vechten. "Ik heb capaciteiten van een kameel", liet ze optekenen. "Ik kan best tegen een stootje. Maar altijd weer komt een moment waarop ik me weer moet opladen."

De film komt in 2017 in de zalen. Dat is allicht geen toeval: in dat jaar vinden opnieuw verkiezingen plaats in Duitsland. Volgens waarnemers is de kans groot dat Merkel in het zadel blijft.