Inflatie derde maand op rij negatief in eurozone

De inflatie was in februari voor de derde maand op rij negatief in de eurozone. De consumptieprijzen daalden met 0,3 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
Verwendung weltweit, usage worldwide

De prijsdaling is wel iets minder fors dan in januari, toen de inflatie -0,6 procent bedroeg. Dat heeft vooral te maken met een minder forse daling van de energieprijzen: die lagen in februari wel 7,9 procent lager dan een jaar eerder, maar in januari was dat nog -9,3 procent.

Ook in de Europese Unie was de inflatie in februari voor de derde maand op rij negatief: -0,2 procent. In januari was dat -0,5 procent. België deed het nog iets slechter dan het gemiddelde, met een daling van 0,4 procent van de consumptieprijzen in februari.

De laagste inflatie was er in Griekenland (-1,9 procent), Bulgarije (-1,7 procent) en Litouwen (-1,5 procent). De inflatie was daarentegen positief in Zweden (0,7 procent), Malta (0,6 procent), en Oostenrijk (0,5 procent), Roemenië (0,4 procent) en Italië (0,1 procent).

De Europese Centrale Bank (ECB) mikt op een inflatiegraad van net geen 2 procent. Om opnieuw richting dat niveau te gaan, werd vorige week de zogenoemde bazooka boven gehaald. Minstens tot september 2016 wil de ECB elke maand 60 miljard euro in de economie pompen, door het opkopen van overheidsobligaties en ander waardepapier.