Irak staakt offensief op Tikrit door valstrikken

Het offensief van de Iraakse regeringstroepen om de stad Tikrit op terreurgroep IS te heroveren, is gestaakt door de hoeveelheid valstrikken en explosieven die de jihadisten in de stad hebben aangebracht.

"Het gevecht om Tikrit te heroveren, zal moeilijk zijn", legde Jawad al-Etlebawi, woordvoerder van de sjiitische militie Asaïb Ahl al-Haq, uit. Volgens hem brachten de jihadisten overal in de stad valstrikken aan. "Ze hebben bommen in alle straten, gebouwen en onder bruggen geplaatst. Door die verdedigende voorbereidingen zijn onze troepen tegengehouden", voegde hij er aan toe.

"We hebben troepen nodig die onderlegd zijn in stedelijke oorlogsvoering om de aanval te leiden", meende hij. De jihadisten zitten verschanst in Tikrit, maar dan "vecht men furieus".

Het offensief was gelanceerd op 2 maart. Soldaten, agenten en paramilitaire vrijwilligerstroepen werden gemobiliseerd. Al dagen bleef de frontlijn onveranderd. De operatie voor Tikrit, op 160 kilometer ten noorden van Bagdad, is de grootste sinds IS grote gebieden ten noorden en ten westen van Bagdad veroverde.