Israëli's brengen vandaag hun stem uit

In Israël zijn vanmorgen de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Bijna 6 miljoen stemgerechtigde Israëli's kunnen tot vanavond laat hun stem uitbrengen. De hamvraag is of premier Benjamin Netanyahu zichzelf zal kunnen opvolgen.

De stembureaus in Israël zijn vanochtend geopend om 7 uur lokale tijd (6 uur bij ons). De Israëli's hebben tot vanavond 22 uur om hun stem uit te brengen. "Voorlopig is het rustig", zegt VRT-correspondente Nicky Aerts, die zich bevindt aan een stembureau in Jeruzalem.

Waar zij staat, valt het mee met de veiligheidsmaatregelen. "Er staat één politieagent en één bewakingsagent. Vanochtend was ik wel niet welkom in het stembureau waar Netanyahu zijn stem uitbracht. Daar waren de veiligheidsmaatregelen uiteraard veel strenger."

Nek-aan-nekrace

De verkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden tussen de Zionistische Unie, een centrumlinkse coalitie onder leiding van Isaac Herzog en Tzipi Livni en het rechts-conservatieve Likoed van premier Benjamin Netanyahu. De meeste peilingen voorspellen een kleine overwinning voor de Zionistische Unie.

In de peilingen krijgt geen enkele partij meer dan een kwart van de stemmen. Na de verkiezingen volgen dus mogelijk lastige en lange coalitiegesprekken. Als Netanyahu erin slaagt om met de rechtse en religieuze partijen een meerderheid te vormen, is het mogelijk dat hij opnieuw premier wordt, ook als Likoed de tweede partij wordt na de Zionistische Unie.

De regering van premier Netanyahu viel in december vorig jaar na interne strubbelingen. In een van zijn laatste toespraken gisteravond beloofde Netanyahu dat er geen Palestijnse staat komt als hij herverkozen wordt. Hij hoopt daarmee de rechtse kiezers te overtuigen. "Een paniekreactie", reageerde Herzog.

"Mogelijk is het rond middernacht al duidelijk"

Wanneer we de resultaten zullen kennen, is moeilijk te zeggen. “Het kan vanavond laat al zijn", zegt Nicky Aers. "De stembureaus sluiten om 22 uur. Dan volgen meteen de exitpolls en komen de eerste resultaten binnen. De voorbije jaren was het rond middernacht duidelijk, maar ik zou er geen geld op inzetten."