Italië in de ban van nieuw corruptieschandaal

In Italië is een nieuw corruptieschandaal aan het licht gekomen. Zo'n 50 mensen worden verdacht van grootschalig gesjoemel met aanbestedingen, 4 personen zijn al opgepakt. Het schandaal brengt de centrumlinkse regering in Italië in verlegenheid.
Minister van Transport Maurizio Lupi komt door dit schandaal in nauwe schoentjes.

Volgens de speurders hadden de betrokken personen een uitgebreid systeem op poten gezet voor het vervalsen van aanbestedingen bij verschillende projecten. Ze hielden daarmee gemiddeld 3 procent van de totale kosten van de werken af, in totaal goed voor ongeveer 25 miljard euro. Betrokken projecten zijn onder andere een hogesnelheidstrein tussen Milaan en Verona, een stuk autostrade tussen Salerno en Reggio di Calabria en een metrolijn in Rome.

Twee van de vier personen die al gearresteerd werden, zijn Ercole Incalza, de voormalige chef van het departement dat toezicht houdt op het ministerie van Infrastructuur, en zijn vriend Stefano Perotti, een ondernemer. Die laatste bood een Rolex-horloge aan aan Luca Lipi, de zoon van de Italiaanse minister van Transport Maurizio Lupi, en gaf hem een job in een onderneming waarop hij invloed had.

Het schandaal brengt de centrumlinkse regering in Italië in verlegenheid. Maurizio Lupi is een van de boegbeelden van zijn partij Nieuw Centrumrechts, die mee in de regeringscoalitie zit. "Ik denk er niet aan om af te treden", zei Lupi aan de krant La Repubblica. "Als ze mij een horloge hadden aangeboden, dan had ik geweigerd."