Kiesstrijd op het scherp van de snee in Nederland

Morgen worden in Nederland cruciale verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden. De verschillende partijen voeren koortsachtig campagne, want de verkiezingen zijn ook van belang voor de regering-Rutte. In de verschillende debatten gaat het vaak over nationale thema's en pakken de partijleiders elkaar hard aan. Gisteren kruisten Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV) de degens in een geanimeerd tv-debat.
Alexander Pechtoild (archieffoto)

In het actua-magazine EenVandaag gingen Pechtold en Wilders flink met elkaar in de clinch. Het ging onder meer over immigratie en moslimextremisme, thema's waarop de Partij voor de Vrijheid (PVV) zich dezer dagen zo graag profileert. Geert Wilders vindt dat de grenzen van Nederland op slot moeten, ondanks de Europese Unie en het verdrag van Schengen. De andere partijen maken er volgens hem een potje van.

Alexander Pechtold (D66) is een van de weinig Nederlandse toppolitici die Geert Wilders met enig succes kan bestrijden in debatten. Diens PVV scheert weer hoge toppen in de peilingen. Zélf scoort D66 overigens ook goed.

In deze tijden van verhoogde terreurdreiging ging Wilders frontaal in de aanval. "Ik dacht dat ik in de krant had gelezen dat hij gevangen was, maar dat is niet zo. Daar staat hij, de terror-oehoe van de Nederlandse politiek." Wilders refereert aan de oehoe die terreur zaaide in het stadje Purmerend en die vorige week gevangen is.

Pechtold was niet onder de indruk. "En daar staat de wolf", repliceerde hij droogjes.

Angst voor de islam

De PVV wordt islamofoob genoemd, en Geert Wilders laat in de campagne geen gelegenheid onbenut om te wijzen op de gevaren van radicalisme. "Zolang we onze grenzen niet sluiten, zolang we uw ideaal voor een groot mooi mondain Europa niet opzijzetten voor de veiligheid van onze kinderen, zal geen cent extra voor de veiligheidsdiensten helpen."

Voor Pechtold is dat vooral angst zaaien. "U leeft in een angstige wereld, mijnheer Wilders. Het vervelende is is dat u die angst ook aan anderen aanpraat." Terug naar vroeger is geen optie voor hem. "Gaan we weer boter smokkelen? Wat gaan we doen, mijnheer Wilders? Terroristen die hier iets willen doen, zullen dat altijd willen doen; Het is de samenwerking waardoor we sterk staan tegen terrorisme."

Wilders is niet te vermurwen en blijft islam en jihad gelijkstellen. "We moeten zorgen dat de immigratie uit islamitische landen stopt en we zullen al die jihad-gangers moeten laten gaan. Niet tegenhouden, maar laat ze nooit meer terugkomen."

Regeringspartijen krijgen mogelijk klappen

Als we de peilingen mogen geloven, krijgen regeringspartijen VVD en PvdA morgen klappen. De rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte zou vier zetels moeten inleveren en 12 zetels halen in de Eerste Kamer, die wordt samengesteld uit de raden van de Provinciale Staten. De sociaaldemocratische PvdA zou zijn zetelaantal gehalveerd zien: van 14 naar 7.

Beide partijen hadden nu al de meerderheid niet in de Eerste Kamer, waardoor ze voortdurend moesten hengelen naar steun vanuit de oppositie. In de nieuwe Eerste Kamer wordt hun positie wellicht nog hachelijker.

Het linksliberale D66 zou zijn zetelaantal verdubbelen: van 5 naar 10. De PVV zou ook lichtjes stijgen, van 10 naar 11 zetels. De linkse SP zou twee zetels winnen: van 8 naar 10.