Meer jongeren bij Vlaamse overheid ondanks besparingen

Het aantal jongeren met een job bij de Vlaamse overheid is de afgelopen jaren gestegen van 3,9 procent tot 4,2 procent. Dat heeft Vlaams minister Liesbeth Homans geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA). De lichte stijging is volgens Maertens opmerkelijk omdat het aantal jobs bij de Vlaamse overheid sinds 2010 is gedaald met 2,65 procent.

Uit de cijfers blijkt dat 4 procent van de personeelsleden bij de Vlaamse overheid jonger is dan 26 jaar. Met 4 procent haalt de Vlaamse overheid ruimschoots de wettelijke minimumnorm van 1,5 procent. Bloso en de Openbare Psychiatrische Zorgcentra steken er fors bovenuit, met meer dan 10 procent jongeren in dienst. Ook Kind & Gezin en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen tellen opvallend meer jonge medewerkers dan gemiddeld.

Volgens Maertens tonen de cijfers aan dat de Vlaamse overheid een voldoende aantrekkelijke werkgever is voor jongeren. Jongeren moeten bij de overheid ook voldoende jobkansen blijven krijgen, meent de N-VA'er.

Volgens Maertens heeft minister Homans wel oren naar die oproep. "Ze verwees onder meer naar de 1.500 jonge stagiairs die vorig jaar kennis konden maken met de Vlaamse overheid als werkgever en er nuttige werkervaring opdeden. Met een modern HR-beleid wil de minister de Vlaamse overheid verder positioneren als rolmodel voor andere werkgevers, een sterk merk op de arbeidsmarkt".