Mobiele woning in de tuin oplossing voor zorgbehoevende bejaarde?

De Vlaamse overheid investeert in een project waarbij senioren en andere zorgbehoevenden opgevangen worden in mobiele mantelzorgwoningen. Dat zijn modern ingerichte wooncontainers die bijvoorbeeld geplaatst worden aan de woning van een familielid. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
Een voorbeeld van een mobiele mantelzorgwoning uit Nederland.

Enkele zorgorganisaties en ondernemers werken samen aan het concept. De Vlaamse overheid investeert enkele honderdduizenden euro. In de komende maanden zal worden uitgezocht wat de meest efficiënte manier van werken is en welke stappen er gezet moeten worden, bijvoorbeeld inzake vergunningen en regelgeving.

De mobiele mantelzorgwoning wordt al gebruikt in het buitenland, onder meer in Nederland. Vorig jaar werden daar een 30-tal complete mantelzorgwoningen en 100 tot 200 kleinere containers geplaatst.

"Als je in je eigen huis woont, of in het woonzorgcentrum, heb je wel je eigen spullen bij je, maar vaak niet de juiste zorgomgeving. Bijvoorbeeld als je gevallen bent en niet meer rond kan stappen in je kamer, kan zo'n tijdelijke oplossing hulp bieden. Je moet niet uit je eigen vertrouwde omgeving, maar je kan wel op de juiste manier verzorgd worden tot je genezen bent", zegt Lieve Apers van het Agentschap Ondernemen aan het VRT-radionieuws.

"Tijdelijke oplossing"

"Het gaat altijd over een tijdelijke oplossing", benadrukt Apers. Zorgbehoevende ouderen zouden door de mobiele woningen langer in de omgeving van hun familie kunnen blijven. Maar het is niet enkel bedoeld voor senioren, iedereen die een tijdelijke nood heeft aan zorg, zou erop beroep kunnen doen.

De mobiele woningen worden ingericht naargelang de specifieke noden van de persoon die erin verblijft. Ze kunnen heel snel geplaatst en weer weggehaald worden. De wooncontainers zouden ook een oplossing kunnen zijn om de groeiende wachtlijsten in de rusthuizen terug te dringen.