Neutrale sigarettenpakjes komen er niet in ons land

Er komen in ons land geen neutrale sigarettenpakjes. De meerderheidspartijen in de Kamer hebben een voorstel van het CDH daarover van tafel geveegd. Marc Michils, de directeur van de Vlaamse Liga tegen Kanker, denkt nochtans dat het op jongeren een ontradend effect zou hebben.
In Australië zien de rekken met sigaretten er al enkele jaren zo uit.

Volgens CD&V, N-VA, Open VLD en MR is onvoldoende aangetoond dat een neutraal pakje roken zou ontmoedigen en dreigt het namaak in de hand te werken. Ze zien meer in preventie en rookstopbegeleiding en willen de omzetting van de Europese tabaksrichtlijn midden volgend jaar afwachten.

N-VA-Kamerlid Renate Hufkens argumenteerde dat "op geen enkele manier rekening gehouden is met de sector, en dat is een foute manier van werken". Dat schoot bij Kamerlid Catherine Fonck (CDH, foto), die het voorstel indiende en al jaren ijvert voor de maatregel, in het verkeerde keelgat. "Wanneer er 20.000 mensen per jaar vroegtijdig sterven, dan vind ik zo'n argument van een lid van de commissie Volksgezondheid schokkend", aldus Fonck, die bij de meerderheid "exact dezelfde argumenten" hoorde als bij de tabaksproducenten.

De oppositiepartijen SP.A, PS en Ecolo steunen het voorstel wel. Karin Jiroflee (SP.A) ziet geen reden om te wachten op Europa "als we zelf al verdere stappen kunnen zetten om roken tegen te gaan". Het bewijs dat pakjes wel degelijk een impact hebben op het rookgedrag, niet in het minst bij jongeren, zag Muriel Gerkens van Ecolo dan weer in de moeite en de middelen die de fabrikanten in de ontwerpen steken.

Wel goedgekeurd in Groot-Brittannië

Het Britse Lagerhuis keurde vorige week de invoering van neutrale sigarettenpakjes wel goed. Gisteravond volgde het Hogerhuis. De wet zal in mei volgend jaar van kracht worden. Ook Frankrijk denk erover na. In Australië zijn de pakjes al meer dan twee jaar een feit. Volgens VRT-correspondent Robert Portier is het echter nog te vroeg om te zeggen of het resultaat heeft.

"De tabaksverkoop staat op het laagste punt ooit in Australië", zegt Portier. "Maar het is niet duidelijk of dat nu ligt aan de neutrale pakjes of aan het feit dat het aantal rokers toch al aan het dalen was en dat die trend zich doorzet." In elk geval werpt het Australische beleid, dat erop gericht is om minder mensen te laten beginnen met roken, vruchten af.

De neutrale pakjes zien er allemaal hetzelfde uit. De kleur en het lettertype is gelijk en het grootste deel van de verpakking wordt ingenomen door afschrikwekkende foto's. Het enige verschil is de merknaam onderaan het pakje.

AP2010

"Verpakking is belangrijk voor fabrikant"

Tijd dus om er ook in ons land werk van te maken? Maarten Michils van de Liga tegen Kanker vindt van wel. "Er is toch wel wat onderzoek dat het minder aantrekkelijk maken van de pakjes een effect heeft", zegt hij.

"Mensen die reeds roken, zitten in een routine. Met of zonder logo, dat zal voor hen weinig verschil maken. Maar jongeren die in de markt komen, die worden wel degelijk daardoor beïnvloed. Elke fabrikant in om het even welke sector zal u zeggen dat de verpakking, de kleuren, en het logo enorm belangrijk zijn. Het is de verpersoonlijking van het merk en ze steken er ook heel veel werk in."

"Jongeren weghouden van sigaret"

Volgens Michils moet het de bedoeling zijn om in de eerste plaats de instroom van jongeren naar het roken tegen te gaan. "Dat is verschrikkelijk belangrijk. We moeten proberen om jongeren van de sigaret af te houden. Gewoon niet beginnen is makkelijker dan ermee te stoppen."

"Een derde van de oorzaken van kanker is tabak. Dat gaat over 40.000 Vlamingen per jaar. Alle reden zijn er om met zijn allen te verhinderen dat jongeren in die markt stappen. En hopelijk zijn we dan binnen een generatie van de tabak vanaf", aldus Michils.

De topman van de Kankerliga vindt daarnaast dat er meer ingezet moet worden op preventie en dat de prijs van tabak in België naar omhoog moet.

NSZ is tevreden

Het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) is tevreden dat het voorstel naar de prullenmand is verwezen. "Als elk pakje er gelijkaardig uitziet, is het zo dat goedkopere merken beter zullen verkopen dan anderen, wat slecht is voor de kleine winkels die vaak de bekendere merken aanbieden. Bovendien komt de maatregel de gezondheid niet ten goede, want een goedkoop pakje is niet gezonder dan een duur", is hun argumentatie. De middenstandsorganisatie wijst er ook op dat de neutrale sigarettenpakjes niet in de Europese tabaksrichtlijn staan.