Nieuwe maankrater genoemd naar luchtvaartpionier

Wetenschappers hebben voor het eerst in een eeuw een nieuwe krater ontdekt op de maan. De onbekende krater is genoemd naar luchtvaartpionier Amelia Earhart, de eerste vrouw die solo de Atlantische Oceaan overstak.
NASA/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Op de maan - langs de kant van de maan die naar de aarde gericht is dan nog - is voor het eerst in ruim 100 jaar een nieuwe maankrater ontdekt. De 200 kilometer brede krater was nooit eerder opgevallen, omdat het grotendeels bedekt is met puin van een andere krater. Een ruimtetuig van de NASA ontdekte de krater toen het het zwaartekrachtveld van de maan in kaart aan het brengen was.

De krater bevindt zich ten noorden van de Serenitatis-krater en is ouder dan die krater, omdat een groot deel van het puin dat is verspreid bij het ontstaan van die krater, de nieuw ontdekte krater heeft bedekt. De Serenitatis-krater is 3,9 miljard jaar oud, de nieuw ontdekte krater is dus ouder dan dat. Hoe oud precies, is voer voor bijkomend onderzoek. De wetenschappers vermoeden dat er mogelijk nog kraters verborgen liggen onder het puin van andere kraters.

De wetenschappers hebben aangekondigd dat ze de krater willen noemen naar luchtvaartpionier Amelia Earhart, de eerste vrouw die solo de Atlantische Oceaan overstak. Op definitieve bevestiging daarvan is het nog even wachten, want enkel de International Astronomical Union (IAU) is bevoegd om astronomische kenmerken en objecten een definitieve naam te geven.

Amelia Earhart

De Amerikaanse Amelia Earhart (1897- vermist sinds 1937) was een beroemde vliegenierster. Ze was de allereerste vrouw die solo de Atlantische Oceaan overstak (1932) en de allereerste persoon die solo de Grote Oceaan overstak (1935). In 1937 begon ze samen met haar navigator Fred Noonan aan wat de langste vlucht ter wereld moest worden, maar de eindbestemming heeft ze nooit bereikt.

De verdwijning van Earhart is voer voor verschillende complottheorieën, maar wellicht zijn ze door problemen met de radioapparatuur van de koers afgeweken, zonder brandstof gevallen en neergestort in de oceaan.