Nigeriaanse leger dringt Boko Haram verder terug

Het Nigeriaanse leger lijkt er met de steun van enkele buurlanden in te slagen de fundamentalistische terreurgroep Boko Haram terug te dringen. Het heeft de noordoostelijke stad Bama heroverd, aan de grens met Kameroen, en eerder had het Boko Haram ook verdreven uit Goniri, de laatste stad in de deelstaat Yobe die onder controle van de terreurgroep stond.

Volgens het Nigeriaanse leger zijn veel strijders van Boko Haram gedood bij de herovering van Bama. De stad is strategisch belangrijk, want ze ligt op de belangrijke weg naar de provinciehoofdplaats Maiduguri.

Eerdere had het leger ook al gemeld dat Goniri was gevallen. Volgens een woordvoerder is Boko Haram nu verdreven uit alle stedelijke centra in de deelstaten Yobe en Adamawa. Hij zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Boko Haram ook uit Borno zal worden verjaagd, de meest noordoostelijke deelstart van Nigeria.

Hoe betrouwbaar deze berichten van het Nigeriaanse leger zijn, blijft onduidelijk. In het verleden is al meer dan eens gebleken dat zegeberichten achteraf niet correct bleken te zijn.

Sinds Boko Haram in 2012 zijn toevlucht nam tot bruut geweld, zijn in Nigeria al minstens 15.000 doden gevallen. Tot nu toe is het leger onbekwaam gebleken om de moslimrebellen serieus aan te pakken. Vorige maand kwam daar verandering in, nadat president Goodluck Jonathan een samenwerkingsakkoord met vier buurlanden had gesloten om Boko Haram gezamenlijk te gaan aanpakken. Die koersverandering in Abuja heeft uiteraard veel te maken met de presidentsverkiezingen in Nigeria, die eind deze maand plaatsvinden.