Ophef in Canada over "Kuifje in Amerika"

Enkele inwoners van de Canadese stad Winnipeg vragen de lokale boekhandel de strip "Kuifje in Amerika" van de Belgische tekenaar Hergé uit de rekken te nemen. Ze vinden het verhaal kwetsend voor de oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika.

"Kuifje in Amerika" verscheen voor het eerst in 1932 onder de Franstalige titel "Tintin en Amérique" als derde album in de reeks Kuifje-strips. Eerder waren al "Kuifje in het land van de Sovjets" en "Kuifje in Congo" verschenen.

Net als in de eerste twee albums schetste Hergé een clichématig beeld van de bestemming van Kuifje, zoals Europeanen destijds naar Noord-Amerika keken. Kuifje komt onder meer in aanraking met indianen die hij "roodhuiden" noemt. Eén onder hen ontvoert hem en wil hem onthoofden.

"Indianen worden als gevaarlijke wilden voorgesteld"

Een groep inwoners van Winnipeg neemt het niet dat de lokale boekhandel Chapters "Kuifje in Amerika" vandaag nog steeds in de rekken legt. "Deze strip voedt de stereotypen", vertelt woordvoerder Leslie Spillet aan Radio Canada. "De indianen worden als gevaarlijke wilden voorgesteld, als wezens die men hoort te vrezen. Vandaag krijgen we nog steeds met dit soort racisme af te rekenen."

Volgens Radio Canada heeft Chapters de bewuste strip even uit de rekken gehaald, om het boek even later weer gewoon te koop aan te bieden. De boekenwinkel zegt enkel boeken te weren die expliciet tot racisme, haat of geweld aanzetten. "Kuifje in Amerika" weerspiegelt volgens Chapters in de eerste plaats de tijdsgeest van de jaren 30 en moet volgens de winkel dan ook met ogen van toen worden gelezen.

"Kuifje in Congo"

Het is niet de eerste keer dat een strip van Hergé controverse veroorzaakt. Enkele jaren geleden startten een Franse organisatie en een Congolees in ons land een rechtszaak om uitgeverij Casterman te dwingen "Kuifje in Congo" uit de rekken te halen. Ze meenden dat de strip racistisch was. De rechter gaf hen evenwel ongelijk.